Széllelbélelt műanyag szatyrok

Somorja |

<p>Mindennapi &bdquo;történet&rdquo;. A műanyag szatyrok életünk részévé, léttermékünkké, elmaradhatatlan kellékünkké, váltak. Úgy hozzánk nőttek, hogy szinte a természet részévé váltak &ndash; elég csak körülnézni az utak mentén vagy a városi zöldövezetekben.</p>

 

A talajt borító szatyormezők, a fák ágairól, bokrokról alálógó színes műanyag függönyök mintha a földből nőnének-hajtanának, úgy illeszkednek bele lakókörnyezetünk zöld zugaiba. A szél megemeli a szatyrokat, felkapja s befújja a legszűkebb környezetünkbe is. Mintha megtanultunk volna élni ezzel a létünket belebegő műanyag jelenséggel. Koronczi Endre erre, a szintetikus hulladék körül kialakult jelenségre építve formálta meg, s mutatja be most a somorjai zsinagógában a „széllelbélelt műanyag szatyrok meditatív látványát” – videókat, valamint installációt tartalmazó – Ploubuter Park című kiállításán. Csizmadia Alexa írja, hogy „Koronczi Endre költői műtárgyakká emelve ragadja ki a mulandóságból talált tárgyait, a különféle műanyag szatyrokat, amelyekről fellelésük helyén fotókat és videókat készít, ugyanakkor határozót is ír hozzájuk: fajok és alfajok szerint csoportosítja őket. /…/ A tömeggyártás termékeinek mint valamiféle háziasított állatoknak személyiségeket kreál. Az áltudományos klasszifikáció egyszerre domesztikációs kísérlet és ironikus gesztus: pszeudo-antropológia.” A szatyor a Ploubuter Park installációjában szobrászati alapanyaggá válik, amelyet a szél, a láthatatlan légáramlatok a nézők között lebegő megannyi röppenő lélekké formálnak. Koronczi interpretációjában a szatyor ugyanis, Csizmadia Alexa megfogalmazásában, „a halhatatlan lélek galambhoz hasonló szimbóluma is”. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?