Tusk: az Egyesült Államok, Kína és Oroszország kötelessége megakadályozni a kereskedelmi háborúkat

Donald Tusk
Peking |

Az Egyesült Államok, Kína és Oroszország kötelessége megakadályozni a kereskedelmi háborúkat - jelentette ki hétfőn Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, aki egyben arra szólította fel a három országot, hogy reformálják meg a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO).

Azt mondta, a WTO-nak új szabályokat kell kidolgoznia a technológia transzferre és az ipari támogatásokra.

A politikus - aki Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével együtt van Kínában, hogy találkozzon Li Ko-csiang kormányfővel a kínai és uniós vezetők éves párbeszédén - hangoztatta: tisztában vannak a világban történő változásokkal, és közös a felelősség ezeket jobb irányba alakítani. 

Tusk a múlt héten határozottan bírálta Donald Trump amerikai elnöknek az európai szövetségesekkel kapcsolatos álláspontját. Azt mondta, Amerika becsülje meg szövetségeseit, miután nincsen belőlük olyan sok; gondoljon erre akkor, amikor majd Helsinkiben találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Tusk most Pekingben azt mondta, Európa, Kína, az Egyesült Államok és Oroszország közös felelőssége az, hogy ne rombolják le a világrendet, helyette a világkereskedelem megreformálásával javítsanak rajta. Hozzátette, felszólítja kínai vendéglátóit, valamint Trump amerikai és Putyin orosz elnököt, hogy lássanak neki az említett feladatnak. "Még van idő elhárítani a konfliktust és a káoszt" - mondta. 

Az európai vezetőkkel tartott találkozón Li Ko-csiang arról beszélt, hogy országa még kiegyensúlyozottabb kereskedelmet szeretne az Európai Unióval, haladást kell elérni az EU-val a befektetési egyezményről szóló tárgyalásokon. 

A pekingi Nagy Népi Csarnok nevű kongresszusi központban tartott sajtóértekezleten Juncker arról beszélt, hogy Kína tudja, miképpen kell megnyitnia gazdaságát, amit meg is tehetne.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?