Amerikai szenátor: "időpocsékolás" az orosz beavatkozással foglalkozni

Rand Paul
Washington |

"Időpocsékolás" az orosz beavatkozással foglalkozni, és abba kellene hagyni a Donald Trump elnök ellen folytatott "boszorkányüldözést" - nyilatkozta Rand Paul kentuckyi republikánus szenátor vasárnap a CNN hírtelevíziónak adott interjújában. 

A szenátor szerint azért "idővesztegetés" Vlagyimir Putyint okolni az amerikai választási folyamatba történt beavatkozásért, mert az Egyesült Államok és más országok szintén hasonlóan szoktak cselekedni. 

"Azt hiszem, tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy az oroszokon kell számon kérnünk ezt. Ez másik ország, fognak kémkedni nálunk, kémkednek is nálunk, be fognak avatkozni a választásainkba" - fogalmazott Rand Paul, hozzátéve, hogy az amerikai politikusoknak a választási rendszer biztonságával, ennek megóvásával kellene foglalkozniuk. 

A szenátor álláspontja szerint a 2016-os amerikai választásokba történt orosz beavatkozási próbálkozások sora válasz lehetett arra, hogy az Egyesült Államok korábban beavatkozott Georgiában vagy Ukrajnában. Rand Paul ugyanakkor leszögezte: nem gondolja, hogy az Egyesült Államok és Oroszország "erkölcsileg egyenértékű" volna. Felhívta a figyelmet: számot kell vetni azzal, hogy az Egyesült Államok minden cselekedetének megvan a reakciója. Hozzátette: "vitatható" az a javaslat, hogy Donald Trumpnak fel kellene vetnie annak a 12 orosz hírszerzőnek a kiadatását, aki ellen pénteken vádat emeltek Washingtonban. "Nincs okunk rá, hogy elvárjuk Moszkvától, egyezzen bele ebbe" - szögezte le a republikánus politikus. 

Kapcsolódó cikkünk

Hasonlóképpen nyilatkozott az orosz hírszerzők ügyéről John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó is, aki az ABC televízióban így fogalmazott: "nagy butaság lenne" Donald Trump részéről, ha olyasvalamit kérne az orosz elnöktől, amire nincs is jogi lehetősége. "Az oroszoknak megvan a maguk álláspontja, tetszik ez nekünk, vagy sem, de az alkotmányuk tiltja, hogy orosz állampolgárokat kiadjanak más országoknak. Az európaiakkal van egyfajta, kiadatási egyezményhez nagyon hasonlatos megállapodásuk, s az európaiak gyakran meg is próbálták ezt érvényesíteni, de mindig egyértelmű elutasításba ütköztek" - hangsúlyozta Bolton. Hozzátette: arra számít, hogy az igazságügyi minisztérium megkísérli igénybe venni "a normális csatornákat" annak érdekében, hogy a vádemelésben érintett orosz hírszerzőket bíróság elé állítsák.       

John Bolton szerint az orosz hírszerzők elleni vádemelés erősíti Donald Trump pozícióját a helsinki csúcstalálkozón.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?