Kihalt egy kagylófaj a fukusimai erőmű környékén

Tokió |

<p>Szinte teljesen eltűnt a tengerből egy kagylófaj a 2011-ben balesetet szenvedett és a környező vizeket azóta is radioaktív anyagokkal szennyező Fukusima-1 atomerőmű közelében lévő 30 kilométeres partszakaszon japán kutatók közlése szerint.</p>

 

A japán környezettani intézet és a radiológiai intézet kutatásai szerint a Thais clavigera nevű faj a két évvel ezelőtti, Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengést és cunamit követően balesetet szenvedett erőmű 20 kilométeres sugarú körzetében átvizsgált tíz helyszínből nyolc ponton teljesen kihalt.     Más kagylófajok habár nem tűntek el a vizsgált vizekből, számuk jelentősen csökkent az erőmű körzetében, és a megvizsgált állatokban radioaktív anyagok jelentős koncentrációját mutatták ki.    A kutatók szerint a fukusimai atombaleset okolható a Japán vizeiben amúgy nagy számban élő kagylófaj eltűnéséért. A katasztrófát megelőző cunami nem okozhatta a faj kihalását, mivel az állatok más, szintén szökőár sújtotta régiókban túlélték a természeti csapást, kizárólag az erőmű körzetéből tűntek el teljesen.    A szakemberek - akik négy hónapig vizsgálták a kagylópopulációk változását Japán keleti partvidékén - azt ígérték, hogy tovább fogják kutatni a nukleáris katasztrófa és a fajok kihalása közti összefüggéseket.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?