Trump üzletet akar, Putyin hatalmat

trump putyin vél

Tehát, itt van nekem a NATO, a káoszban lévő Egyesült Királyság és Putyin. Őszintén szólva, Putyin lehet a három közül a legegyszerűbb eset. Ki gondolta volna? – kitalálják, ki az idézet szerzője? Vladimír Mečiar? Robert Fico? Vagy Donald Trump?

A C válasz a helyes, ilyen geopolitikai mérlegelésbe fogott európai útja előtt a Fehér Ház ura. S arra a kicsit leegyszerűsítő kérdésre, hogy Putyint barátnak vagy ellenségnek tartja-e, a következő parádés választ adta: „Ezt most komolyan nem tudom megmondani. Ami engem illet, versenytárs.”

Valóban, Trump őszintén és találóan rátapintott a 19. század eleje óta létező amerikai–orosz kapcsolatok lényegére.

Előfordult, hogy szövetségesek voltak, például a II. világháború alatt, s volt, amikor ellenségekként néztek egymással farkasszemet. Gondoljunk a hidegháborúra, a fegyverkezési versenyre, a U–2 kémrepülőgép szovjet terület fölötti lelövésére, a kubai rakétaválságra, amely előhozta a III. világháború rémét. Vagy azokra a nevezetes meghibásodásokra, amelyek következtében az atomfegyverek elsülése fenyegetett. S mindehhez ártalmatlan politikai versenyfutások társultak, például a moszkvai és a Los Angeles-i olimpiák kölcsönös bojkottja.

Putyin és Trump közelgő csúcstalálkozója nem ad világos választ arra a kérdésre, hogy milyennek látják egymást a törzsfőnökök, s milyen lesz az országaik kapcsolata. Ha egy pillantást vetünk a múltra, világos lesz: Oroszország minden erejével azon van, hogy ledolgozza presztízshátrányát és újra nagyhatalommá váljon – vagyis Trump konkurensévé. Azzá, ami mindig is volt.

Az üzletember Trump nem is tudja másként értelmezni a politikát. Értékek? Elvek? Nem, csak a biznisz. Merkel szemére vetette, hogy a németek az oroszoktól függenek, megrótta a NATO-tagokat, hogy keveset fizetnek – s úgy tűnik, Putyin hatalmi ambíciói számára ígéretes teret alakított ki.

A szerző a TASR hírügynökség munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?