Katasztrófába torkollott a kenyai orrszarvú-áttelepítési program

orrszarvú kenya
Nairobi |

Elpusztult Kenyában hét keskenyszájú orrszarvú abból a 14-ből, amelynek áttelepítését a fővárosból egy biztonságosnak vélt nemzeti parkba június végén kezdték meg a súlyosan veszélyeztetett faj megmentése érdekében. 

A Tsavo East Nemzeti Parkba átköltöztetett orrszarvúak elpusztulását egy névtelenséget kérő vadvédelmi illetékes jelentette be pénteken Nairobiban. Az állatok halálának oka nem ismert, a tisztségviselő azonban hanyagságra célzott.

A WildlifeDirect természetvédelmi szervezet totális kudarcnak nevezte a nagy fanfárral végrehajtott áttelepítést.

A civil szervezet igazgatója, Paula Kahumbu felszólította a hatóságokat, hogy adjanak magyarázatot a történtekre és vállalják a felelősséget. 

A keskenyszájú orrszarvúak (Diceros bicornis) átköltöztetését azért hajtja végre a kenyai vadvédelmi szolgálat (KWS), hogy a jelenleginél jóval biztonságosabb élőhelyet biztosítson a súlyosan veszélyeztetett állatok számára. Nyolc egyedet a kelet-afrikai ország fővárosa, Nairobi egyik nemzeti parkjából, további hatot pedig egy nakurui természetvédelmi területről szállítanak át az ország délkeleti részén elterülő Tsavo Nemzeti Park új orrszarvú-rezervátumába.

Az elmúlt években az orvvadászat egyre nagyobb méreteket ölt a fekete-afrikai régióban, ahol felfegyverzett bűnszervezetek ölik le az elefántokat az agyarukért és az orrszarvúkat a tülkükért. Az állatok testrészeit gyakran hajóval szállítják Ázsiába, ahol dísztárgyakat készítenek belőlük, vagy a hagyományos orvoslásban használják fel őket.

"Jelenleg nem az állatok számának növelésére koncentrálunk, hanem olyan technológiák bevetésére, amelyekkel hatékonyan tudjuk kezelni a vadállományt a nemzeti parkokon kívül és belül egyaránt" - mondta az akciót bejelentve Najib Balala idegenforgalmi miniszter. 

A kenyai orrszarvú-populációt 2017-ben 1258 egyed - 745 keskenyszájú orrszarvú, 510 déli szélesszájú orrszarvú és 3 északi szélesszájú orrszarvú - alkotta, míg az állatok száma az 1980-as években még a 400-at sem érte el.

A keskenyszájú orrszarvú súlyosan veszélyeztetett, míg a szélesszájú orrszarvú mérsékelten fenyegetett faj. Májusban három keskenyszájú orrszarvút öltek meg a kenyai Meru Nemzeti Parkban.

A miniszter korábbi közlése szerint azért is csökkentik a keskenyszájú orrszarvúk számát a jelenleg 101 példánynak otthont adó Nairobi Nemzeti Parkban, mert a rezervátum nem bír ennyi állatot ellátni. A Hasadékvölgy tartománybeli Nakuru nemzeti parkban hetven orrszarvú maradt az átköltöztetést követően.

"A Tsavo területe óriási, majdnem 19 ezer négyzetkilométer. A kialakított új rezervátum is hatalmas, ami azt jelenti, hogy apránként újabb és újabb orrszarvúkat fogunk átköltöztetni a területre" - mondta Najib Balala.

A kormány egyelőre nem reagált az áttelepítési katasztrófára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?