Gyermekgondozás és gyermekgondozási segély

<p>Az egészségkárosodott gyermek gondozója is dolgozhat</p><p>Egészségkárosodott gyermek esetében az édesanya meghosszabbított gyermekgondozási szabadságon lehet, ez esetben a gyest 6 évig folyósítják. Dolgozni ebben az esetben is lehet &ndash; ha a szülő megfelelő gondoskodást tud biztosítani gyermekének, munkába állhat, a segélyt sem vonják meg tőle. Sőt, ha a gyermek állapota lehetővé teszi, óvodába is járhat, a segély ez esetben is megmarad.</p>

Az egészségkárosodott gyermek gondozója is dolgozhat

Egészségkárosodott gyermek esetében az édesanya meghosszabbított gyermekgondozási szabadságon lehet, ez esetben a gyest 6 évig folyósítják. Dolgozni ebben az esetben is lehet – ha a szülő megfelelő gondoskodást tud biztosítani gyermekének, munkába állhat, a segélyt sem vonják meg tőle. Sőt, ha a gyermek állapota lehetővé teszi, óvodába is járhat, a segély ez esetben is megmarad.

Nincs bejelentési kötelezettség

Ha a gyermekgondozási szabadságon lévő anyuka úgy dönt, munkába áll, nem kell tájékoztatnia a szociális ügyi hivatalt. A munkaadónak van bejelentési kötelezettsége, neki kell felvennie a kapcsolatot a Szociális Biztosítóval és az egészségbiztosítóval is. Az édesanyának csak arról kell tájékoztatnia a szociális ügyi hivatalt, ha a gyermekgondozási szabadságról ismét anyaságira megy, ugyanis két segélyt – tgyást és gyest – egyszerre nem kaphat.

Gyermekgondozási segély és szabadság

A gyermekgondozási segély, vagyis a gyes szociális segély, a szociális ügyi hivatal folyósítja annak a szülőnek, aki gondoskodik gyermekéről, az összeget a gyermek 3. életévéig, egészségkárosodott gyerek esetében 6 éves koráig folyósítják. A gyermekgondozási szabadságot azonban a szülő munkaadója biztosítja, a szociális ügyi hivatalnak ehhez semmi köze. Amikor véget ér az anyasági szabadság, az anyuka a munkáltatójához benyújt egy kérvényt, melyben gyermekgondozási szabadságot igényel gyermeke 3, illetve 6 éves koráig. (Az apa is otthon maradhat, az anya helyett ő is kérhet gyermekgondozási szabadságot a munkaadójától.) A szülőnek nem muszáj 3–6 évig otthon maradnia, korábban is visszamehet dolgozni, ám erről időben – legalább egy hónappal a tervezett belépés előtt – írásban kell értesítenie munkaadóját.

Amíg otthon gondoskodik gyermekéről, munkajogilag védett, nem lehet elbocsátani, szerződését módosítani, a fizetését csökkenteni stb. Mihelyt visszamegy dolgozni, véget ér a védelmi idő, s főnöke akár azonnal átnyújthatja a felmondását. Ha viszont a gyermek még nem töltötte be 3. életévét, s úgy dönt, inkább ismét a gyest választja, megteheti, s ez esetben a szülőre megint vonatkozik a védelmi idő is. Ha valaki úgy érzi, fennáll a veszély, hogy munkába lépése után azonnal elbocsátják, ne szakítsa meg a gyermekgondozási szabadságot, hanem a gyes mellett próbáljon megbízási szerződésre dolgozni! (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?