Délután kiderülhet, mikor lesz a konklávé

Vatikánváros |

<p>Péntek délután dönthetnek a Vatikánban tanácskozó bíborosok a konklávé időpontjáról - jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Már mind a 115 pápaválasztó bíboros megérkezett a Vatikánba. A pápaválasztás időpontját a péntek délutáni tanácskozás végén jelenthetik be. &quot;A bíborosok úgy is dönthetnek, hogy előrébb hozzák a konklávét, amely már a jövő hét elején elkezdődhetne&quot; - közölte Lombardi.</p>


    A szóvivő arra emlékeztetett, hogy a konklávé az apostoli szék megüresedése utáni 15-20. napon szokta kezdetét venni. XVI. Benedek azonban február 28-i lemondása előtt három nappal saját kezdeményezésére (motu proprio) apostoli rendelkezést adott ki, amellyel lehetőséget adott a bíborosoknak a határidő lerövidítésére.
    Ha a bíborosok élnek ezzel a lehetőséggel, akkor a konklávé már a március 15. előtti napokban, "akár már a jövő hétfőn, kedden, szerdán elkezdődhetne, persze csütörtökön is"- fogalmazott Lombardi, aki péntek este hét óra utánra ígérte az időpont bejelentését.
    Az első olasz sajtókommentárok szerint a konklávé esetleges korábbi kezdete a bíborosi testület olasz és a kúrián dolgozó csoportjának kedvezne a külföldi, a Vatikánon kívüli bíborosokkal szemben. Utóbbiak az eredeti 15-20 napos határidő tiszteletben tartását szorgalmazták az összes függőben levő egyházi kérdés, egyebek közt a Vatileaks-dosszié megtárgyalásával még a konklávé előtt. A Corriere della Sera szerint "a külföldi bíborosok attól tartanak, hogy a kúriabeliek már egymás között megegyeztek a pápajelöltről". A La Stampa szerint jelenleg Angelo Scola milánói érsek lép be a legesélyesebb pápajelöltként a konklávéba.
    A bíborosok szombat délután is tanácskoznak, vasárnap pedig Róma különböző templomaiban celebrálnak szentmisét. A pápaválasztók a konklávé előtt egy nappal vonulnak be vatikáni szálláshelyükre, a Szent Márta-házba. A megválasztása utáni első napokban itt fog lakni az új pápa is - mondta el Lombardi.
    A 115 pápaválasztó életkora átlagosan 72 év, több mint felük európai. Az egyházfő megválasztásához legalább 77 szavazatnyi többség kell.
    Lombardi közölte, hogy a hívők interneten is imádkozhatnak a pápaválasztó bíborosokért - akik közül az új egyházfő kikerül - ezek "örökbefogadásával" az adoptacardinal.org honlapon, amelyhez már több mint 350 ezren csatlakoztak.
    A szóvivő elmondta, hogy a bíborosok pénteki tanácskozásának témája a vallásközi párbeszéd, a nők egyházi szerepe, a bioetika és az iszlámmal való kapcsolat volt. Lombardi a sajtótájékoztatón rózsát és mimózát adott az újságírónőknek a nőnap alkalmából.

hsj \ kvz \ kpt

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?