Egyelőre tabutéma a romareform

Pozsony |

<p>Másodszor tárgyaltak tegnap a parlamentben a tervezett romareform részleteiről. Peter Pollák romaügyi kormánybiztos a tárgyalás előtt az összegyűlt újságírókkal közölte, a roma pártok és nonprofit szervezetek meghívott képviselői zárt ajtók mögött fognak vitázni.</p>

Hogy miért van szükség ilyen titoktartásra, különösen azután, hogy az első, 2012 októberében tartott találkozó nyilvános volt, nem árulta el.

Pollák, még mielőtt kizavarta volna az újságírókat, bírálta előttük azokat a politikusokat, akik az elmúlt húsz évben semmit sem tettek a romák helyzetének javításáért, holott a romaprojektekre az uniótól összesen 200 millió eurót kapott az ország. Arra a kérdésre, hogy hova tűnt ez az összeg, azt mondta, hogy olyan projektekre lett elköltve, amelyeknek semmi közük a romákhoz. „Nem hiszem, hogy egy komposztolónak, gyűjtőudvarnak vagy térnek bármilyen köze lenne a romákhoz. Feladatunk, hogy a jövőben ne engedjük meg, hogy ezeket a forrásokat, ilyen projektekre költsék” – mondta, hozzátéve: harcolni fog azok ellen a politikusok ellen, akik jelenleg minden javaslatot bírálnak, s csak populista ötletekkel rukkolnak elő. „Évekig a parlamentben ültek, most hirtelen futószalagon ontják az ötleteket” – állítja Pollák.

Magáról a romaprojektről nem akart sokat elárulni. Megjegyezte, hogy könyörtelenül nyakára lép azoknak, akik rontanak mások hírnevén, s fontosnak tartja, hogy azok, akik integrálódni akarnak az életbe, esélyt kapjanak. A 2014–2020-as időszakra jóval több pénzt akar Brüsszeltől kapni a roma projektekre, a reformot csak néhány hét múlva fogja bemutatni.

Pollák nem gondolja, hogy késésben lennének. „Az elmúlt 22 évben ignorálták ezt a problémát, s most azt várják, hogy négy hónap alatt itt valaki bemutat egy projektet, s meg is valósítja. Ez abszurdum. Tény, mi is azt hittük, hogy gyorsabban megy majd az egyeztetés, de sajnos nem” – fűzte hozzá a kormánybiztos.

Hangsúlyozta, ha a romareform nem az ő elképzelései szerint alakul, például politikai nyomásgyakorlás miatt, akkor gondolkodás nélkül lemond a tisztségéről. „A pozícióba azért kerültem, mert a kormánypárti Smer erre felkért minket. Gyáva lettem volna, ha a felkérést nem fogadom el” – mondta azzal, hogy szerinte teljesen mindegy, melyik párttal működik együtt, ugyanis ebben a kérdésben nem a párt, hanem a szándék a fontos. (dem, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?