Egyiptomi baleset - Az előzetes vizsgálat szerint kizárható a bűncselekmény

Kairó |

<p>&nbsp;</p><div>Az egyiptomi vizsgálat szerint nem bűncselekmény miatt robbant fel a turistákat szállító hőlégballon Luxor felett kedden. A 18 ember, köztük egy magyar állampolgár halálát követelő baleset előzetes vizsgálati eredményét szerdán ismertették.</div><div>&nbsp;</div>

 

A MENA helyi hírügynökség jelentése szerint az ügyészségi vizsgálat - amelyet Hisam Mohamed Kandil miniszterelnök rendelt el - arra az eredményre jutott, hogy nem történt szándékos bűncselekmény. A baleset helyszínén négy nyomozócsoport tartott szemlét, beszéltek a helybeliekkel és ellenőrizték a hőlégballont üzemeltető társaság engedélyeit.    
A 21 embert szállító hőlégballon a Nílus nyugati partja fölött, a világhírű Királyok Völgyének közelében, körülbelül 300 méter magasan volt, amikor kigyulladt, gáztartálya felrobbant, és a jármű egy cukornádültetvényre zuhant. A katasztrófát az egyiptomi kormányos és egy brit utas élte túl. A balesetnek 19 halálos áldozata volt: a magyar turista és az egyiptomi idegenvezető mellett valószínűleg kilenc hongkongi, négy japán, két francia, egy brit és egy belga. A sajtóban még szerdán is egymásnak ellentmondó értesülések jelentek meg a halottak hovatartozásáról.   
Az egyik nyomozócsoport közlése szerint a járművet üzemeltető Sky Cruise társaság tevékenységét legutóbb két héttel ezelőtt ellenőrizték.   
Az egyiptomi polgári repülésügyi miniszter, Váel al-Maadávi szerdán bejelentette: engedélyezték, hogy a brit hatóságok részt vegyenek a baleset körülményeinek kivizsgálásában.   
Egy magát megnevezni nem kívánó nyomozó azt mondta, hogy a hőlégballon leszálláshoz készült, amikor egy kötél beleakadt a héliumot továbbító vezetékbe, majd tűz keletkezett. A tűz miatt felrobbant egy gáztartály, és a szerkezet - 300 méteres magasságból - zuhanni kezdett.    
Egy helybeli mezőgazdasági munkás azt mondta: látta, amint az emberek meggyulladtak és kiugráltak a gondolából.    
"Menekültek a tűz elől, de már a testük égett" - tette hozzá. Az internetre felkerült egy amatőr videó is, amelyen látni lehet a hőlégballon utolsó pillanatait. A felvételen látni, ahogy füst emelkedik a gondolából, ezután a ballon meggyullad, és egy pillanat alatt összeroskad, majd a szerkezet tűzgolyóként csapódik a földhöz.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?