Oscar-díj - Nem hozott meglepetést a gála (összefoglaló)

Los Angeles/Budapest |

<p>Nem hozott meglepetést az idei Oscar-gála, a kritikusok várakozásainak megfelelően ítélték oda az amerikai filmakadémia tagjai a szobrocskákat. Ben Affleck Az Argo-akció című drámája a legjobb film, Ang Lee pedig a legjobb rendező díját kapta hétfő hajnalra virradóra a 85. hollywoodi díjátadó ceremónián.</p>

A díjak idén megoszlottak a 24 kategóriás mezőnyben. Steven Spielberg 12 Oscarra jelölt Lincolnja csak két díjat kapott: Daniel Day-Lewis játékának köszönhetően a legjobb színész, valamint a látványterv Oscarját. A 11 jelöléséből Ang Lee filmje, a Pi élete négyért gyűjtötte be a filmvilág tekintélyes elismerését, a legjobb rendezés Oscarján kívül technikai kategóriákért. A nyomorultak nyolc esélyéből hármat váltott Oscarra, Az Argo-akció pedig hét jelöléséből szintén három díjat nyert. A Miss Daisy sofőrje című film 1990-es sikere óta nem fordult elő, hogy olyan filmet választottak a legjobbnak, amelynek rendezőjét nem jelölték Oscar-díjra.

    Ben Affleck mellett Quentin Tarantino, a Django elszabadul rendező-forgatókönyvírója is kézbe vehette második Oscarját alkotása eredeti forgatókönyvéért. Daniel Day-Lewis, a Lincoln címszereplője harmadszor kapta meg a legjobb színésznek járó szobrot a filmakadémia tagjaitól, a 22 esztendős Jennifer Lawrence viszont úgy meglepődött, amikor az Oscar-színpadra szólították, hogy elesett a pódiumra vezető lépcsőn.     Michael Haneke győzelme sem volt meglepő: az osztrák rendező Szerelem című filmjével az idegen nyelvű filmek kategóriájában aratott diadalt. A legjobb filmdalért, a Skyfallért Adele vehette át a szobrocskát.     Az Argo-akció sikere felháborodást váltott ki Iránban különösen amiatt, hogy a díjazott alkotást a videoközvetítéssel kapcsolat Michelle Obama jelentette be. Tajvanon ugyanakkor nemzeti hősként ünnepelték Ang Lee-t, a helyi televíziós csatornák "Tajvan dicsőségének" nevezték hétfőn az 58 esztendős rendezőt.     Ausztria is a sikertől hangos, az osztrákok ugyanis Michael Haneke mellett Christoph Waltzot is ünneplik, aki a Django elszabadul című filmben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó szobrocskát, ezzel kétszeres Oscar-díjas lett.     A gála nemcsak a filmek, hanem a ruhaköltemények versenye is volt: az első kritikák szerint Giorgio Armani és a Dior-ház került ki győztesként a divatcézárok vetélkedéséből az Oscar-gálán, a legelegánsabbnak viszont a meglepetésvendéget, Michelle Obamát kiáltották ki. A first lady ezüst színű Naeem Khan-estélyit viselt. Haute couture helyett a "fast fashionnek" hódolt Helen Hunt: a szőke színésznő H&M-ruhát választott. Mint mondta azért, mert elérhető és a cég kiáll a környezetvédelem mellett, de a több százezer dolláros ékszerekről azért ő se mondott le.     Réz András esztéta szerint nem hozott meglepetést az Oscar-gála, idén furcsa módon már a jelölésekben sem volt meglepetés, így a díjakat nagyrészt a kritikusok várakozásainak megfelelően ítélték oda.     A szakember szerint megfigyelhető, hogy az amerikai filmakadémia közeledni szeretne Európához, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai nyitással "egyre definiálhatatlanabbá" válik az Oscar-díj. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?