Nyolcmilliárd az autópályákra

Pozsony |

<p>A kormány szerint 2016-ig 8 milliárd eurót fordítanak sztrádaépítésre, az ellenzék szerint ez képtelenség.</p>

 

A Fico-kabinet sztrádaépítéssel kapcsolatos tervei megvalósíthatatlanok – vallja Ján Figeľ, a KDH elnöke, az előző kormány közlekedési minisztere. A kormány szerint még idén 80, a választási időszak végéig, 2016-ig pedig 310 kilométernyi autópálya és gyorsforgalmi út építésének szeretnének nekilátni. A közlekedési infrastruktúra fejlesztésére négy év alatt több mint 8 milliárd eurót fordítanának az uniós és az állami forrásokból. „Ez ugyan rendkívül ambiciózus, ám teljesíthető terv” – mondta a TA3 hírtelevízió tegnapi vitaműsorában Ján Počiatek közlekedésügyi miniszter, aki szerint a kidolgozásánál figyelembe vették az állami költségvetés lehetőségeit. Figeľ ezt másképp látja. „A terv ugyan valóban ambiciózus, ám teljesíthetetlen. Befektetni 8 milliárd eurót, nem tudom, ezt ki teljesítheti” – mondta el a KDH elnöke, aki arra is emlékeztetett, hogy az első Fico-kabinet is 361 kilométernyi sztráda építésének kívánt nekilátni, ennek azonban végül kevesebb, mint a harmada valósult meg. A sztrádaépítést késleltetheti az uniós források körül kirobbant legújabb botrány is. Az Európai Bizottság (EB) – a közlekedési tárca hibája miatt – az elmúlt héten leállította az uniós pénzek kifizetését a „Közlekedés” operatív programban, a minisztérium ugyanis olyan pénzeket próbált meg lehívni, amelyekre nem volt jogosultsága. Počiatek szerint azért történt mindez, mert Szlovákia 2011-ben jogtalanul kérte 5,4 millió euró kifizetését az autópálya-építésre. Emiatt az EB leállította a kérvények kifizetését, ami az említett programban 44 millió eurót érint. További 43 millió eurót fagyasztottak be azonban a környezetvédelmi projektek esetében is. Az előző és a jelenlegi tárcavezető egymást okolja a problémáért. Míg Počiatek szerint Figeľ a felelős, hiszen a hibát az ő minisztersége alatt követték el, Figeľ azzal védekezik, a projektet még az első Fico-kormány közlekedési minisztere, Ľubomír Vážny hivatali ideje alatt állították össze. (mi, TASR)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?