Két Oscarnak is örülhet Ausztria

<p>Két Oscar-díjnak is örülhetnek az osztrákok a vasárnapi díjkiosztó után: Christoph Waltz a Django elszabadul Dr. Schultzának megformálásáért, Michael Haneke a Szerelem (Amour) rendezőjeként vehette át az arany szobrocskát Los Angelesben.</p>

 

Az Oscart megelőző európai díjeső, az Arany Glóbusz-díj, valamint az ötszörös Oscar-jelölés alapján szinte biztosra vették Ausztriában, hogy Michael Haneke filmje legalább egy kategóriában az Oscart is elhozza, és hasonlóan bíztak Waltz sikerében is. Az sem okozott igazi csalódást, hogy a Szerelem az öt jelölésből végül egyet tudott Oscarra váltani. Egynél több díjban nem bíztak a kritikusok, de, mint azt a producer, Veit Heiduschka elmondta, maguk a filmkészítők sem.    A szakmabeliek és a kritikusok ugyanis már azt is rendkívüli sikernek tartják, hogy európai szerzői filmként négy főkategóriában is - legjobb film, legjobb rendező, legjobb forgatókönyv, legjobb női főszereplő - bekerült a Szerelem a jelöltek közé, hiszen ez általában csak hollywoodi produkcióknak sikerül.    A film hollywoodi sikere sokak szerint a kiváló rendezés mellett annak köszönhető, hogy olyan témával foglalkozik, amellyel előbb-utóbb mindenkinek szembesülnie kell: az elmúlással és a közeli hozzátartozók elvesztésével.    Wolfgang Popp filmszakértő egy másik szempontra is rámutatott. "Az Amourt 11 millió dollárból forgatták, az Argót ennek négyszereséből, a Pi életét 120 millióból. Ha egy ilyen +olcsó+ filmet pajzsra emelnének Hollywoodban, azzal egy kicsit a feje tetejére állna a rendszer" - vélekedett a filmkritikus az ORF rádió műsorában. Hozzátette: az Oscar-díjjal most a nagy amerikai mozik is megnyílnak a film előtt, hiszen az amerikai forgalmazást egy igazi "megacég", a Sony Classic vállalta.    A 71 éves Haneke kétségkívül eddigi pályájának csúcspontjára ért. A Szerelem igazi díjesőt hozott a rendezőnek, felülmúlva előző filmjének, A fehér szalagnak a sikerét is. Az első világháború előtti Németországban játszódó fekete-fehér dráma két éve szintén elhozta a nagy nemzetközi díjak közül Cannes-ból az Arany Pálmát, majd a legjobb külföldi filmként az Arany Glóbuszt, de Oscarral nem jutalmazták.    Christoph Waltz már a díjkiosztó előtt is a reflektorfénybe került az Egyesült Államokban Quentin Tarantino filmjeiben alakított szerepeivel - mutatott rá a filmkritikus. Az új Tarantino-moziban egy emberbarát fejvadászt alakít Waltz. Dr. King Schultz szerepét "egyszerűen rá szabták" - véli a kritikus. Waltz egy szuperhősmoziban is szerepelt nemrég, de abban nem aratott nagy sikert.    Haneke és Waltz legújabb, hangos sikeréhez képest kevésbé él a köztudatban, hogy az Amourral együtt négy jelölésből már másodszor kapott osztrák film Oscart az elmúlt öt évben. 2008-ban Stefan Ruzowitzki Pénzhamisítók című filmjét találta a legjobbnak az akadémia az idegen nyelvű filmek között. 2009-ben Götz Spielman rendező Revansát szintén Oscarra jelölték idegen nyelvű film kategóriában, 2010-ben pedig Haneke előző filmje, A fehér szalag kapott jelölést, szintén a nem angol nyelvű filmek között. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?