Előjogok a kis-csallóközi falvak lakosainak

Vajka/Keszölcés/Bős |

<p>Két évtizeddel a bősi vízi erőmű üzembe helyezése után úgy tűnik, végre sikerül bizonyos előjogokhoz jutniuk a kis-csallóközi falvaknak.</p>

 

Nagybodak, Vajka és Doborgaz lakosai a Vízgazdálkodási Vállalat egyelőre ideiglenesen, kísérleti jelleggel bevezetett intézkedésének köszönhetően a múlt héttől elsőbbséget élveznek a keszölcési kompnál. Az intézkedés bevezetésére azt követően került sor, hogy a kis-csallóközi falvak lakosai és polgármesterei több ízben szóvá tették: a térségbe látogató turisták miatt a helyi lakosok gyakorta szenvednek késedelmet a kompnál. Mint kiderült, felvetésük megalapozott volt – nyáron például a kompjáratot igénybe vevők mintegy 90 százaléka turista. „1992-től, a Duna elterelése óta számos problémával kell folyamatosan szembenéznünk – közölte Álló Donát, Vajka első embere. – Ezek egyike az árvízi fenyegetettség, hiszen a Duna vize folyamatosan a fejünk fölött kavarog, a másik a felvízcsatornán túli falvak megközelíthetősége. Hivatalba lépésem elejétől, 2007 januárjától szinte folyamatosan levelezésben állok a Vízgazdálkodási Vállalattal, illetve a különböző hivatalokkal, hogy a két évtized során elmaradt ingatlanadókat rendezzük. A napokban kellemes meglepetésként ért, hogy a vállalat intézkedést hozott a komp használatának ésszerűsítése érdekében.” A Vajka és Keszölcés között közlekedő kompnál a vízi erőmű biztonsági szolgálatának munkatársai külön sávba terelik azokat a gépjárműveket, amelyeknek a forgalmi engedélyén a kis-csallóközi falvak valamelyike szerepel. Az intézkedés érthetően nemtetszést vált ki azok körében, akik ugyan a felvízcsatornán túl élnek, ám nem ott van az állandó lakhelyük. „Májustól villanyrendőr irányítja majd a forgalmat a kompkikötőben, a környező településeken elektronikus tájékoztató táblákat helyeznek ki, amelyekről leolvasható lesz, közlekedik-e a komp, illetve mennyit kell rá várni, ugyanakkor ezek az információk elérhetők lesznek az érintett települések honlapján is. A biztonság növelése érdekében mindkét kikötő területén biztonsági kamerákat szerelnek fel” – tette hozzá Álló Donát. A polgármester pozitívumként értékeli, hogy tavasztól 11 órakor is indul majd kompjárat a felvízcsatorna két partja között. (la)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?