Magyar Nyelvi Klub Rozsnyón

Rozsnyó |

<p>Magyar Nyelvi Klubot indítanak az egykori bányavárosban azok a magyar származású szülők, akik fontosnak tartják, hogy óvodás korú csemetéik elsajátítsák az irodalmi magyar nyelv alapjait.</p>

 

„Kedves Szülők! Önök is két nyelven – szlovákul és magyarul – beszélnek otthon gyerkőceikkel, és az az érzésük, hogy magyar nyelvtudásuk nem úgy fejlődik, ahogy azt szeretnék?” – olvasható azon a szórólapon, amely a napokban jelent meg a város szlovák nevelési nyelvű óvodáiban. Cseh Karin ötletgazda szerint egyetlen nap alatt hat szülő jelzett vissza, ami szerinte a kezdeményezés létjogosultságát támasztja alá. „A férjem és én is szlovák iskolába jártunk, ám mindketten beszélünk magyarul – mondta. – Kislányunkkal mindkét nyelven beszélünk, ám amióta szlovák óvodába jár, azt tapasztaljuk, hogy a magyarul feltett kérdésekre is egyre gyakrabban szlovákul válaszol. Megjegyzem: nem is gondolkodtunk magyar óvodán vagy iskolán, mivel később aligha tudnánk megfelelő szinten foglalkozni a gyerekkel. Azt viszont nem szeretnénk, ha elfelejtene magyarul, ezért kezdtem keresni a lehetőségét annak, hogy már óvodás korában magyar nyelvi foglalkozásokon vehessen részt. Mivel több helyi szülőben él ez az igény, felvettem a kapcsolatot a magyar tannyelvű alapiskola vezetésével.” Cseh Karin hozzáfűzte: tapasztalatai alapján a magyar származású, ám szlovák oktatási intézményeket látogató gyerekek középiskolás korukra teljesen elfelejtik a magyar nyelvet, vagy legalábbis nem használják. „Természetesen igent mondtunk a szülők kérésére – közölte Prékop Mária, a rozsnyói Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola igazgatója. – Azon túl, hogy helyszínt biztosítunk a nyelvi klub számára, nevelőink, alsó tagozatos kollégáink is rendelkezésükre állnak. Mivel olyan gyerekekről van szó, akik valamilyen szinten még beszélik, vagy legalább értik a magyart, bízom benne, hogy a foglalkozások során az irodalmi nyelv alapjait is elsajátítják.” A Magyar Nyelvi Klub első összejövetele február 27-én 16 órától lesz. A 2011-es népszámlálás során a nem egész húszezres lélekszámú Rozsnyó lakosainak közel 60 százaléka vallotta magát szlovák nemzetiségűnek, míg a magukat magyarnak vallók aránya nem egész 20 százalékot tett ki. A lakosság 16,75 százaléka nem tüntette fel nemzetiségi hovatartozását. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?