Megfékezhetetlen a kanyaró

védőoltás
Nagymihály |

Szobránc. Rendkívüli helyzetet hirdettek tegnap 15:00-tól a Nagymihályi járásban a kanyaró továbbterjedése miatt.

A hétvégén a kanyarós betegek száma emelkedett, ezért volt szükség a rendkívüli helyzet kihirdetésére – nyilatkozta Jana Cibereová, a nagymihályi járási hivatal elöljárója. A ma reggelre összehívott válságstábra várják Ján Mikast, az országos tisztifőorvost. „A válságstáb ajánlásai alapján további intézkedéseket foganatosítunk – tette hozzá Cibereová.

Az eddig bevezetett egészségügyi intézkedések ellenére továbbterjed a kanyaró az alsó-zempléni régióban. Május elejétől július 4-ig 111 beteget diagnosztizáltak.

A Nagymihályi járásban 105 megbetegedést vettek nyilvántartásba, ebből 46-ot a járási székhelyen, 35-öt pedig Deregnyőben (Drahňov). Elsőként három, Nagy-Britanniából hazaérkezett személy betegedett meg. A többi fertőzött tőlük kapta el a betegséget.

A szomszédos Szobránci járásban hat megbetegedést tartanak nyilván. Nyolc gyerek a betegség szövődményeként tüdőgyulladást kapott.

A páciensek között vannak, akik nem voltak beoltva, de olyanok is, akik az egészségügyi dokumentációjuk szerint megkapták mindkét oltást a kanyaró ellen. Ennek kivizsgálására további laboratóriumi vizsgálatokat folytatnak. A nagymihályi Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚZV) június 20-án elrendelte a Mlynská utca mintegy 1400 lakosának beoltását. Tomáš Kráľ, a Svet zdravia hálózat szóvivője, amelyhez a nagymihályi kórház is tartozik, elmondta: a kórházban jelenleg 34 kanyarós beteget kezelnek, a hétvégén 15 beteget vettek fel. Hozzátette: ha tovább nő a betegek száma, és már nem lesz elég férőhely a nagymihályi kórház infektológiai osztályán, a kassai és az eperjesi kórháznak kell fogadnia a pácienseket. „A nagymihályi kórház kanyaró elleni oltást ajánl az embereknek az új, ún. utazás-orvostani rendelőben” – hívta fel a figyelmet Kráľ, hozzáfűzte: a kórházban továbbra is szigorúan tilos a látogatás.

A nagymihályi kórház infektológiai osztályának főorvosa, Štefan Zambra elmondta, a kórházban az összes alkalmazottat beoltották. A kanyarós betegeknek új fekvőhelyeket alakítottak ki.

Szlovákiában már húsz éve nem fordult elő kanyarós megbetegedés. Ez a ragályos fertőző betegség más európai országokat is sújt: a legtöbb fertőzött – több mint 2700 – Romániában található, Franciaországban megközelítőleg 2200, Görögországban pedig csaknem 2000 kanyarós beteget tartanak nyilván. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?