Örkény István özvegye a Don-kanyarban

Voronyezs |

<p>Nem turistaként járt Radnóti Zsuzsa dramaturg pár héttel ezelőtt a Don-kanyarban. Örkény István özvegyeként hívták meg Voronyezsbe, a doni áttörés hetvenedik évfordulója alkalmából. Az Örkény István napjai Voronyezsben című kétnapos program a szakmai eszmecsere és a két közönségtalálkozó mellett egy rendhagyó színházi előadást és egy megrendítő Don-kanyari helyszíni szemlét is magába zárt.</p>

Öt évvel a halála előtt, Vitray Tamás emlékezetes televíziós interjújában Örkény István azt nyilatkozta: „Nekem a háború volt életem legnagyobb élménye. Sorsdöntő élmény volt, bármilyen furcsán hangzik is, ott lettem emberré.” Különös érzés lehetett hetven évvel a történtek után ott járni, Örkény életének drámai helyszínén, amely írói pályájára, életművére is rányomta pecsétjét.
Nagyon sok felismeréssel járt ez a megrázó időutazás. Don-kanyar, Voronyezs… ezek olyan hívószavak, amelyek egész mélyről törnek fel az emberekben. Akár a második, akár a harmadik generációban. Gyakran tapasztaltam, hogy mindenkinek van valami közvetett vagy közvetlen élménye ezekkel a szavakkal. Amikor barátaim és ismerőseim körében megemlítettem, hogy Voronyezsbe utazom, mindenki azt mondta, hogy: „Szívesen elkísérnélek!” Úgy látszik, valami nagyon mély dolog van az emberekben eltemetve, és az évforduló kapcsán feltámadnak az emlékek. Tánya Voronkina, a neves moszkvai fordító már egy évvel ezelőtt szólt, hogy nagyon szeretné, ha elutaznánk Voronyezsbe, és én egy pillanat alatt rábólintottam. Több oldalról érintett a dolog. Mint Örkény István feleségét, mint az örkényi életmű gondozóját, mint magyar állampolgárt. Minden szempontból azt éreztem tehát, hogy kiválasztott vagyok. Örültem, hogy mehetek.
A teljes interjút a szombati Új Szóban olvashatják!



 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?