Kassán építenék fel az eredetileg Alsósajóra tervezett szemétégetőt

Kassa |

<p>2010 decemberétől gyűrűzik a botrány az alsósajói bányaüzem feldolgozórészlegébe tervezett beruházás körül, amely egyesek szerint közönséges szemétégető, mások szerint fémhulladék-feldolgozó lenne.&nbsp;</p>

 

Az ügy újabb fejleménye, hogy a beruházó tárgyalásokat folytat arról, hogy a létesítményt Kassán építené fel. A szepsi székhelyű Eco-Global Kft. és a zsolnai Servis Rt. befektetési és pénzügyi tanácsadó társaság bő két évvel ezelőtt jelezte, hogy az ország utolsó vasércbányáját üzemeltető, 2008-ban csődbe ment Siderit Rt. alsósajói üzemében újraindítaná a termelést és az ércfeldolgozást. A bányaüzem Közép-Európában egyedüliként állított elő vaspelletet, bezárását követően mintegy hatszáz bányász került utcára. A térségben még mindig közel 60 millió tonnára becsülhető a vaspát-készlet, kitermelése további tíz–tizenkét évig tartana. A beruházók időközben módosították a tervet – mégpedig úgy, hogy a bányaüzem forgókemencéiben nem a helyszínen kitermelt ércet, hanem a kassai vasműből érkező fémhulladékot dolgoznák fel. Mivel ez energetikailag nagyon igényes, közölték: a földgáz mellett hulladékot is égetnének Alsósajón. A Sajó felső szakasza mentén élőket ez érzékenyen érintette, mivel a térséget ökológiailag már a bányaüzem és a feldolgozó részleg üzemeltetése is jelentősen leterhelte. Így a Tiszta Gömörért Polgári Társulás (OZ Za Čistý Gemer) szervezésében 2011 folyamán petíció indult a beruházás ellen, amelyet ötezernél több alsósajói (Nižná Slaná), betléri (Betliar), nagyveszverési (Gemerská Poloma), gócsi (Gočovo), henckói (Henckovce), kisfeketepataki (Kobeliarovo) és oláhpataki (Vlachovo) lakos írt alá. Az ügy időközben bírósági síkra terelődött; 2012 márciusában Alsósajó polgármestere perelte be a civileket becsületsértésért és rágalmazásért, ugyanakkor a Tiszta Gömörért PT is keresetet nyújtott be a környezetvédelmi minisztérium ellen, amiért a Sajó menti falvak lakosságát kihagyta a véleményezési eljárásból. Vojtech Bodnár, az Eco-Global Kft. ügyvezetője a civilek tevékenysége kapcsán a Korzár című regionális napilapnak elmondta: a társaság „egy kassai nagyvállalat képviselőivel tárgyalt arról, hogy annak területén építi meg a feldolgozót. A Sajó menti »éhségvölgy« így nemcsak százötven munkahelytől esik el, hanem mindazoktól a lehetőségektől is, amelyeket évi egymillió tonna nyersanyag vasúti mozgatása, az autóbusz-közlekedés fejlesztése és egyéb aktivitások hoznának magukkal”. A Sajó völgyének lakosait a beruházás továbbra is megosztja; míg sokan a környezetet féltik, többen úgy vélik: megélhetési feltételeiket nagyban javítaná, ha új munkahelyek jönnének létre a bányavidéken. Bodnár szerint a munkaerő-toborzással megbízott alsósajói községi hivatalnál eddig kétszáznál többen jelezték, hogy munkát vállalnának a feldolgozóban. (kor, la) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?