Magyar vasúti táblákat állított az MKP

Ekecs |

<p>Ekecsen Berényi József pártelnök segítségével került ki a&nbsp;magyar nyelvű tábla.&nbsp;A műanyag táblák nem az említett állomások épületeire, hanem közeli, magántulajdonban levő telkekre kerülnek, fejtette ki a&nbsp;szóvivő. &bdquo;Nem szeretnénk törvényt szegni, ezért döntöttünk így&rdquo; &ndash; mondta Fiala Ilona.</p>

 

kecsen a magyar nyelvű táblát a vasútállomás közvetlen közelében működő cég területén helyezték el. Egyelőre provizórikusan, de ha az időjárási körülmények engedik már a betonozást, akkor még közelebb kerül a vasútállomáshoz - mindaddig, amíg a vasúttársaság nem teszi lehetővé, hogy az állomás épületére kerüljön. (A vasúttársaságnál uralkodó viszonyokat illusztrálja az is, hogy az állomáson például a jegypénztárt szlovákul, németül és angolul is megjelölték - magyarul viszont nem...) Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke az Ekecs-tábla felszerelésénél személyesen közreműködött. "Szeretném megköszönni a cég tulajdonosának, hogy ezt lehetővé tette. Ebben a faluban döntő többségében magyar lakosok élnek, így a kétnyelvűségnek természetesnek kellene lennie. A lakosok használják is mind a magyar, mind a szlovák nyelvet. Nem értjük, miért nem lehet az állami kommunikációban is természetes a kétnyelvűség. Reméljük, idővel ez a tábla a vasútállomás épületére is felkerül majd. Tudom, hogy az embereknek sok más problémájuk is van, vegyük csak a mezőgazdaság és az építőipar nehéz helyzetét, de a nyelvhasználat, akárcsak a régió fejlesztése az önbecsülésről is szól. Ezek a dolgok összefüggenek, ezért is tartom nagyon fontosnak, hogy a helyi önkormányzat segített. Köszönöm mindenkinek, aki ezt a dolgot támogatja, azt is, hogy a kormánybiztos is pozitívan állt hozzá ehhez a kezdeményezéshez” – mondta Berényi József, aki Biró László pártigazgatóval érkezett Ekecsre. Hozzátette, mivel a most kihelyezett tábla magánterületen van, azt csak a tulajdonos távolíthatja el, de egyébként sem volna illegális, hiszen a jogszabályok erre lehetőséget adnak. Polák László polgármester is ott volt a táblaállításon: "Úgy gondolom, az itt lakó emberek természetesnek tartják majd, hogy a község neve két nyelven van kiírva. Mi kérvénnyel fordultunk a vasúttársasághoz, hogy távolítsák el az ezt gátoló akadályokat. A település most kihelyezett megnevezése bizonyos források szerint már a nyolcadik-kilencedik században is használatos lehetett, jó, ha az ide látogató emberek, vagy a vonaton kinéző utasok látják, hol vannak éppen”. A táblaállítást az MKP mindenképpen pozitívan értékeli, hiszen minden ilyen megmozdulásnak, amely közösségünk előrelépését szolgálja, csak örülni lehet. A Magyar Közösség Pártja tisztségviselőinek közreműködésével ma további vasúti táblákat helyeztek el Kisújfalun (az MKP részéről Szigeti László és Farkas Iván alelnökök vettek részt az eseményen) és Szepsiben is (Köteles László és Iván László közreműködésével) A táblák elhelyezésén polgármestereink, további tisztségviselőin és Csemadok-tisztségviselők is részt vettek. Pénteken, február 15-én Őrsújfalun helyezik ki a magyar nyelvű táblát. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?