Felborult egy repülő a kifutópályán

Kijev |

<p>A pilóta hibát követett el azzal, hogy a rossz látási viszonyok ellenére megpróbált leszállni Donyeckben - állította csütörtökön az előző nap balesetet szenvedő ukrán gépet üzemeltető légitársaság vezérigazgatója. Közben a gép roncsai között megtalálták egy ötödik halálos áldozat holttestét.</p>

DA Pivdennyi Avialinyiji nevű ukrán légitársaság An-24-es típusú gépe futballszurkolókat szállított Odesszából Donyeckbe, ahol a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzését játszotta szerda este a donyecki Sahtar és a dortmundi Borussia. Landolás közben felborult és három darabra tört. A donyecki nemzetközi repülőteret a mentés és a vizsgálatok idejére teljesen lezárták.
    Az utaslista szerint a gépen 36 utas és hét tagú személyzet tartózkodott. Az utasok között több ismert odesszai üzletember és politikus is volt.
    A gép induláskor tökéletes műszaki állapotban volt, és elegendő üzemanyaga ahhoz, hogy más városba, akár Harkivba vagy Zaporizzsjába repüljön - hangsúlyozta Jurij Molodij vezérigazgató. Marija Popovics, az odesszai nemzetközi repülőtér sajtótitkára közölte, hogy indulás előtt a légitársaság szakemberei átvizsgálták a gépet.
    Egyelőre nem világos, hogy miért hajtott végre kényszerleszállást a gép. Még a balesetről szóló beszámolók sem egyértelműek.
    Egyes médiumokban felvetették, hogy esetleg meghibásodott a repülőgép hajtóműve. A balesetet túlélő egyik utas egy tévéinterjúban arról számolt be, hogy a gép még a levegőben élesen balra dőlt. Egy másik túlélő, akit az Interfax hírügynökség idézett, azt állította: tűz keletkezett a fedélzeten, de eloltották. Egy másik forrás szerint a pilóta elvétette a leszállópályát: a repülő kerekei nem a betonfelületen, hanem a padkán értek földet, ezért a gép 45 fokban megdőlt és oldalára dőlt.
    A baleset egyik földi szemtanúja az egyik napilapnak azt mondta, hogy a gépnek előbb az egyik szárnya csapódott a földhöz, és összetört három világítótestet. Ezután a gép orra csapódott az aszfalthoz, ami letérítette a leszállópályáról. Az orr-részben tűz ütött ki, és a pánikba esett emberek a széttört gép hasadékán át menekültek.
    Egy másik, szintén nem hivatalos verzió szerint a pilóta még egy kört akart tenni, de a sűrű ködben elvétette a magasságot.
    A sérültek számáról, illetve a sérülések súlyosságáról ellentmondó hírek érkeztek. Egyes források szerint az öt halott mellett heten, mások szerint 12-en szenvedtek sérülést.
    Mikola Azarov miniszterelnök kormánybizottságot hozott létre a baleset körülményeinek tisztázására, a testület vezetőjének Olekszandr Vilkul miniszterelnök-helyettest nevezte ki, aki a helyszínre utazott tájékozódni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?