Olcsóbb és gyorsabb lesz a külföldi átutalás

Pozsony |

<p>&nbsp;2014. február 1-től egységesül az euróban történő hazai és a külföldi pénzátutalás kezelési költsége. A SEPA (Single Euro Payments Area) révén 32 európai országban a fogyasztók és a társaságok ugyanolyan feltételekkel utalhatnak át összegeket, mint a hazai piacon, azaz a SEPA a nemzeti és a nemzetközi banki transzferek között jelentkező rést igyekszik megszüntetni.</p>

A cél a kártyapiacon is a határokon átívelő és belföldi tranzakciók egységesítése.

Peter Holička, a Szlovák Nemzeti Bank képviselője hozzátette, Szlovákia 2016 februárjáig átmeneti időt kap. Andrej Králik, az Európai Bizottság szlovákiai képviseletének szakembere szerint a SEPA lényege, hogy megszűnjön a szétszabdalt piac az átutalások terén, miközben számos országban már közös fizetőeszköz van. A SEPA rendszere garantálja, hogy a készpénz nélküli átutalás esetén legkésőbb a tranzakciót követő 24 órán belül (feltéve, hogy munkanapra esik) megérkezik a pénz a címzettnek. A biztonsági előírások minden EU-tagállamban megegyeznek majd, a technológiai megoldások egységesítése valós idejű tranzakcióteljesülést és átjárhatóságot tesz lehetővé a különböző rendszerek között. Az eurózóna tagállamain kívül többek között Csehországot, Magyarországot és Lengyelországot is érinti a SEPA rendszere. (TASR, shz)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?