Róbert Bezák: nem akarok jelkép lenni

Nagyszombat |

<p>A hittől a reményig címmel szombaton konferenciát szerveztek Nagyszombatban Róbert Bezák barátai és támogatói. A rendezvényen részt vett a leváltott érsek és Tomáš Halík ismert cseh filozófus-teológus is.&nbsp;</p>

A mintegy hatvan résztvevő – papok, szerzetesek és laikusok – arról cserélt eszmét, hogyan lehet kitartani a keresztény értékek mellett úgy, hogy az ember a mai kor elvárásainak is megfeleljen. Róbert Bezák a rendszerváltás óta elmúlt húsz év tanulságairól beszélt, különös tekintettel az egyházi berkekben bekövetkezett változásokra. Mint mondta, sok, a múlt rendszerben elveit a megtorlások ellenére is vállaló pap máig sem tudott mit kezdeni a szabadsággal, mert hiányzik nekik az ellenség. 

Az előadásokat követő beszélgetés folyamán a résztvevők főleg a Nagyszombati Érsekség éléről tavaly nyáron elmozdított főpásztort kérdezték a jövőre vonatkozó terveiről. Bezák úgy fogalmazott, érzi, hogy leváltása óta valami megmozdult, az egyházi vezetők számára is kényelmetlen, hogy az ügy hét hónap után sem aludt el.  „Még mindig úgy látják, hogy én vagyok az, aki megbontom az egységet, pedig ez a történet már önálló életet él. Az emberek viszik és gondolják tovább a történetet, amelyhez én akaratlanul a nevemet adtam, de ma már csak külső szemlélője vagyok. Nem is akarok szimbólum lenni, mert ez nehéz és kétes dicsőség. Az egész már nem csak rólam szól, hanem az egyház jövőjéről, arról, hogy csak önmagáért vagy az emberekért akar létezni” – mondta Róbert Bezák. (-bec) További részletek az Új Szó hétfői nyomtatott kiadásában!  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?