Hat elsős menti meg a kisiskolát

Pozba |

<p>Három tanuló jár ebben a tanévben a pozbai magyar kisiskolába. Az alacsony gyereklétszám miatt a település önkormányzata tavaly megszüntette a felső tagozatot, takarékossági okokból lezárták az épület felső szintjét. Az érsekújvári régió legkisebb intézményének azonban a szülők összefogásával mégis van némi esélye a megmaradásra.</p>

„A hét elején öt leendő elsőst írattak be hozzánk a szülők Pozbáról és egyet a közeli Barsbaracskáról. Összefogásra biztattuk a szülőket az alsó tagozatos iskola megtartása érdekében. Egyetlen család sem akadt, aki a Pozba és Érsekújvár között 2012 novemberétől ingázó iskolabusz miatt úgy döntött volna, hogy a járási székhelyre utaztatja alsó tagozatos gyerekét” – tájékoztatott Mészáros Tímea iskolaigazgató.

A szülők többsége a Czuczor Gergely Alapiskolát választotta felső tagozatos gyereke számára, mások a lévai Juhász Gyula Alapiskola mellett döntöttek. Az érsekújvári magyar alapiskola körzetébe eddig Andód, Kamocsa, Újgúg és Jánosmajor tartozott, ahol nem működik iskola. „A pozbai intézményt ebben a tanévben csak három másodikos tanuló látogatja. Elsősünk nincs, és az egyetlen negyedik osztályos tanuló elköltözött a faluból. A helyi óvodában 12 gyerek van, 2013 szeptemberében öt fog hozzánk járni. Az előrejelzések szerint tavasszal csak két gyereket íratnak be az óvodába” – egészítette ki az elmondottakat Mészáros Tímea. A pozbai óvoda és alapiskola egy ideje közös épületben működik, az alacsony gyereklétszám miatt mindkét intézmény a földszinti helyiségekben működik. A november elejétől ingázó iskolabusz üzemeltetési költségeihez a felső tagozatos gyerekek szülei is hozzájárulnak. A pozbai autóbuszt azonban a fenntartóval kötött egyezség alapján a kisiskola továbbra is használhatja, úszótanfolyamra, színházba, kiállításokra és kirándulásokra viszik a tanulókat.

A pozbai óvoda és a kisiskola – amelynek jövőre összesen kilenc tanulója lesz – közös családi rendezvényekkel próbálja meggyőzni a helyieket arról, hogy van létjogosultsága a két intézménynek a településen.

A Magyar Közösség Pártja (MKP) február elsején aláírásgyűjtést indított a magyar kisiskolák megmentéséért és a decentralizált iskolarendszer megőrzése érdekében.
Megkérdeztük Szigeti Lászlót, az MKP Országos Tanácsának elnökét, hogy például Pozba esetében milyen haszna lehet egy ilyen kezdeményezésnek. „Rendkívül fontosnak tartom a pozbai magyar alapiskola megmaradását és tisztelem a szülők és a fenntartó kitartását. Az aláírásgyűjtési akció azonban általános figyelemfelhívás, illetve tiltakozás. Nem helyeseljük az oktatásügyi tárca alap- és középfokú oktatási intézmények ellen tervezett lépését, tiltakozunk a finanszírozás központosításával számoló reformtervezet ellen. Az aláírásgyűjtést a decentralizált iskolarendszer megőrzése érdekében kezdeményeztük. Az érsekújvári járásbeli pozbai és kisújfalui kisiskola nehéz helyzetben vannak, de sok olyan szlovák alapiskola is van, amelyet még ennyi gyerek sem látogat. Ha évente legalább 3–4 gyereket íratnak be egy ilyen intézménybe, már van remény a megmaradásra. Természetesen mindig lesznek áldozatok, megszűnésre ítélt kisiskolák is.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?