A belügyi tárca pereli az ÚVO-t, mert szerinte törvénytelenül járt el

Denisa Saková
Pozsony |

A Belügyminisztérium keresetet ad be a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) ellen, mert nem tud azonosulni azzal az eredménnyel, amelyre az ÚVO jutott a Szent Mihály Kórház étkeztetési tenderének az ellenőrzése során. Az ellenőrzés menete a minisztérium szerint nem volt törvényes. Az ÚVO szerint a Szent Mihály Kórház az étkeztetés biztosítására meghirdetett 1,6 millió eurós tender során megsértette a törvényt. Az ÚVO 13 törvénysértést erősített meg, amelyek közül 6 hatással lehetett a verseny eredményeire, ezek közül pedig egy befolyásolta az eredményt.

„A Belügyminisztérium támadja és pereli mind a hat pontot, amelyek a megállapítások szerint hatással lehettek a közbeszerzésre, illetve azt az egy esetet is, amelyről megállapították, hogy az a közbeszerzést befolyásolta. A többi pont nem volt hatással a közbeszerzésre” – reagált a Belügyminisztérium az ÚVO megállapításaira. 

A tárca figyelmeztetett azokra a határidőkre, amelyek esetében az ÚVO törvénytelenül járt el. A Szent Mihály Kórház 2017. január 31-én kapott értesítést az ellenőrzés megkezdéséről. A protokoll kidolgozásának utolsó napja a minisztérium szerint 2017. május 3-a volt. „Az ÚVO azonban csak 2017. június 12-én dolgozta ki a protokollt, ami 42 nappal van túl azon a törvényes határidőn, amely az ellenőrzés maximális időtartamát határozza meg. Az ÚVO érintett döntése, a protokoll és értelemszerűen az ezt követő jegyzőkönyv is ellentétben áll a törvénnyel” – állapítja meg a minisztérium. 

„A Közbeszerzési Hivatal iménti eljárását nem tartjuk megfelelőnek, mert ez átláthatatlan, és a közbeszerzés felügyeletén belül ellentétben áll a hatékonyság elveivel, akárcsak a Szent Mihály Kórház eljárással kapcsolatos legitim elvárásaival” – hangsúlyozta a minisztérium.  

Az ÚVO az ellenőrzés után megerősítette, hogy a közbeszerzés során nem tartották be az átláthatóság elvét és nem kezelték egyenrangúan a pályázókat. Megállapítják például, hogy a megrendelés tárgya elfogultan volt megfogalmazva, a technikai feltételek nem biztosítottak egyenlő lehetőséget a jelentkezőknek, és nem tették lehetővé a tisztességes gazdasági versenyt. Hozzátették: az értékelés olyan szabályokat tartalmazott, melyek nem támogatják az igazságos versenyt. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?