Interjú Parti Nagy Lajossal a szombati Új Szóban

<p>Író kínál másik írót. Jeles magyar író jeles cseh írót. Parti Nagy Lajos hangoskönyv formájában szólaltatja meg Bohumil Hrabalt. Münchausen című novelláját olvassa fel, érezhetően nagy élvezettel.</p>

 

Nem ezt tartja Parti Nagy Lajos a huszadik századi cseh szépprózát képviselő Bohumil Hrabal legjobb írásának, de mint mondja: „Erős minőség, erős életmű az övé, amelyben a gyengébb darabok is elegendő fényt kapnak ahhoz, hogy felragyogjanak.” Megítélése szerint melyik Hrabal-mű ragyog a legfényesebben?A megítélésemből sokat levesz, hogy fordításban ismerem Hrabalt. Olyan csillogó, egészen káprázatos monológ, mint a Táncórák idősebbeknek és haladóknak, szerintem nincs még egy. Én legalábbis ezt szeretem a legjobban. Persze Hrabalnál minden „hrabalból” van. Könnyű, gyors a keze, felszikrázik a mondat és kialszik, sodor a szöveg tovább, nem lehet minden részlet egyformán erőteljes. Mikor a Münchausent, készülve a felolvasásra, elkezdtem újraolvasni, volt egy dilemmám, miszerint én, szerkesztőként bizony belehúznék a magyar szövegbe itt-ott, hogy levegőt kapjon, csakhogy most nem szerkesztő vagyok, hanem interpretátor, kollegiális felolvasó, aki tisztelete és szeretete jeléül teszi ezt a gesztust a 20. század egyik nagy klasszikusa felé. A Táncórák jobb, frissebb textus, mint a Münchausen, persze minél többet foglalkoztam vele, annál inkább éreztem, hogy felolvasva, tehát lassítva jobb, egy más dimenzióban, szóban jobban működik.  A Szabó G. László készítette interjút teljes terjedelmében a szombati Új Szóban olvashatják!
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?