Átadták a felújított Madách-kastélyt Alsósztregován

Alsósztregova (Dolná Strehová) |

<p>Átadták szerdán Alsósztregován a teljesen felújított Madách-kastélyt, Madách Imre szülőházát, ahol Az ember tragédiáját is írta. Az egyik legjelentősebb magyar irodalmi emlékhelyet három év alatt újították fel mintegy másfél millió euróból, részben az Európai Unió támogatásával, egy magyar-szlovák, határon átívelő együttműködési projekt keretében.</p>

Az egyik legjelentősebb magyar irodalmi emlékhelyet három év alatt újították fel - részben az Európai Unió támogatásával - mintegy másfél millió euróból egy magyar-szlovák határon átívelő együttműködési projekt keretében.

Az ünnepélyes átadón Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közgyűjteményi főosztályának vezetője, valamint Jana Motyčková, a szlovák kulturális tárca művészeti szekciójának főigazgatója bemutatta és méltatta a projektet, valamint hangsúlyozta a példamutató együttműködést a két fél között. Vígh Annamária kiemelte: ahhoz, hogy a kastély újjászülethessen, hosszú évek kitartó munkája vezetett, de a legnagyobb kihívások csak az átadást követően várják a projekt résztvevőit. "Madách Imre fizikai és szellemi hagyatéka méltó megjelenési helyet kapott, de még meg kell újulnia a kiállításnak is" - emelte ki. Hozzátette: meg kell mutatni a világnak, hogy érdemes ide eljönni. Jana Motyčková rámutatott: a kastély közös felújítása annak bizonyítéka, hogy a művészet nem elválasztja, hanem összeköti a két országot és a két nemzetet. Jarábik Gabriella, a Madách-kastélyt gondozó Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója további terveikről az MTI-nek elmondta: az ünnepélyes átadást a kastély műszaki átadása követi, erre mintegy két hónap áll rendelkezésükre. Terveik szerint 3-4 hónapon belül a kastélyban elhelyezik a már megvásárolt műtárgyakat és korabeli bútorokat, ezt követően az emlékhely már látogatható lesz. A hivatalos megnyitót Jarábik Gabriella szerint várhatóan októberben, a Madách életét és munkásságát bemutató átfogó kiállítás elkészülte után tarthatják meg. (Frissítés: 18:10)  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?