Keresik Czuczor Gergely papköltő bronz mellszobrát

Érsekújvár |

<p>Eltűnt és a mai napig nem került meg Czuczor Gergely papköltő bronzból öntött mellszobra, melyet az érsekújvári legenda szerint egy kútba dobtak.&nbsp;</p>

 

A járási székhelyen néhány lelkes lokápatrióta úgy döntött, hogy megkezdi a kutatást az eltűnt szobor után. Segítséget kaptak a várostól, a római katolikus plébániahivataltól és az Anton Bernolák Egyházi Alapiskola és Óvoda vezetésétől. „Lezajlott a feltárási munkálatok első két fázisa. Hamarosan következik a harmadik, mert még legalább két méter hordalékot kell kiaknázni a kútból.  Czuczor Gergely papköltő szobra körülbelül harminc méterre állt attól a kúttól, ahol megkezdtük a keresést. Csak egy legendára és az érsekújváriak visszaemlékezésére alapozhatunk. Miért vitték volna a mintegy 50-80 kilogrammos bronz mellszobrot messzebbre?“ – hangsúlyozta Melecski Lajos a feltárás egyik kezdeményezője. A szobrot 1906-ban avatták fel az egykori Sétatéren, az egyházi alapiskolához közeli parkban. A bronzalkotást 1946-ban távolíthatták el a helyéről. Melecskitől megtudtuk továbbá, hogy az egyik internetes közösségi oldalon létrehozták az Érsekújvári albumot, ahol régi felvételeket közölnek a városról. Mára több mint kétezer tagjuk van és az összegyűjtött fényképek száma elérte a négyezret. Czuczor Gergely mellszobráról is találtak felvételeket. Ďurčo Zoltán püspöki helynök és Katarína Hozlárová az egyházi iskola és óvoda igazgatója engedélyezték a munkálatokat, Strba Sándor helytörténész, Peško Péter és Mészáros Péter érsekújvári lakosok segítették a feltárást.Ágh Péter az Érsekújvári Városi Hivatal vezetője önkéntes tűzoltókat küldött a kút vizének a kiszívatásához.  Az eltűnt szobor történetét és annak keresését az érsekújvári önkormányzati lap olvasói és a városi televízió nézői is figyelemmel kísérik. A feltárás első szakaszában a kút betonnal leöntött tetejét nyitották fel, műszerekkel vizsgálták meg a tartalmát, a szonda több nagyobb tárgyat jelzett a mélyben. A kút vízellátása tökéletesnek bizonyult, ezzel magyarázható, hogy gyorsan töltődik.  „Második nekifutásra sikerült hat méterrel közelebb jutnunk a remélt lelethez, ám a temérdek hordalékot csak akkor tudjuk eltávolítani, ha már enyhült az idő. Mindenképpen folytatjuk a keresést” – egészítette ki az elmondottakat Melecski.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?