Mi alapján választ iskolát gyermekének?

<p>Szokásos hétfői ankétunkban azt kérdeztük olvasóinktól, mi alapján választanak iskolát választanak gyermeküknek?</p>

 

Kalapos Árpád alpolgármester, KirályhelmecMint ahogyan a fiam esetében korábban, úgy a lányom néhány év múlva esedékes iskolába való beíratásakor is egyértelmű lesz a döntés – a gyerek magyar tannyelvű intézményben kezdi meg a tanulmányait. Meggyőződésem ugyanis, hogy a gyerekek a legkönnyebben a tudást az anyanyelvükön képesek elsajátítani, valamint az oktatásuk és nevelésük is így a leghatékonyabb. Arról nem is szólva, hogy egy magyar embernek szerintem ismernie kell nemcsak az ősei nyelvét, hanem a nemzete történelmét, irodalmát, hagyományait és kultúráját, s ezen ismeretek megszerzése a szlovák iskolában nem biztosított. Ha a városunkban több magyar tanítási nyelvű alapiskola működne, akkor a beíratás előtt azt is megvizsgálnám, hogy az egyes intézmények a kötelezőkön túl mit kínálnak: azaz hol és milyen módszerekkel tanítanak kiemelt óraszámban idegen nyelveket, milyenek a sportolási lehetőségek, vagy hogy milyen iskolán kívüli foglalkozások közül választhatnak a gyerekek. Ezek a szempontok szintén befolyásolnák a döntésemet. Madocsai Szilárd, PárkányLányom elsőbe készül. Az iskolaválasztásnál fel sem merült az a kérdés, hogy magyar vagy szlovák iskolát választunk-e számára. Fontosnak tartom, hogy minél gyorsabban és jobban megtanuljon szlovákul, de sokkal fontosabb, hogy ne felejtse el anyanyelvét. Természetesen a magyar iskola mellett döntöttünk. Lokálpatriótaként az sem volt kérdés, hogy melyik iskola legyen: a párkányi magyar iskolába íratjuk őt. Szeretném, ha olyan osztályba kerülne, ahol a pedagógus úgy tudja motiválni a gyerekeket, hogy a tudás megszerzése öröm legyen számára, és az iskolába járást se szükséges rosszként élje meg. Korpás Éva népdalénekes, KomáromBennem fel sem merült, hogy ne magyar iskolába írassam a gyerekeimet. Ez az anyanyelvük, ezt a kultúrát szívták pici koruktól magukba, ez határozza meg értékrendjüket egész életükben. Amit a magyar óvodában és iskolában kapnak, az semmi mással nem pótolható. Azt sem támogatom, hogy valaki szlovák óvodába adja a csemetéjét, még ha később magyar iskolát választ is. Hiszen egymásra épülnek az első éveikben otthon hallott mondókát, versikék, dalok, majd az óvodában tanultak, így fejlődik szókincsük, így válnak ép lelkületű emberekké. Komáromban ráadásul olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy négy magyar iskola közül lehet választani. Lányom és fiam is a Jókai alapiskolába jár, ennek a szellemisége áll hozzám legközelebb, iskolaotthonos oktatás zajlik ott, kiváló az énekkara, jó a közösség. Itt tanítottak szüleim, ide jártunk mi is a testvéreimmel, majd pedagógusként is visszatértem ide néhány évre. (leczo, guzsu, vkm)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?