Az atommentesítés eléréséig nyomást gyakorol Phenjanra az USA, Japán és Dél-Korea

atommentesítés
Tokió |

Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea külügyminiszterei vasárnap Tokióban megegyeztek arról, hogy szorosabbra fűzik kapcsolataikat, és mindaddig nyomást gyakorolnak Észak-Koreára, míg meg nem valósul a nukleáris leszerelés.

 

A tokiói látogatáson tartózkodó Mike Pompeo amerikai, Kono Taro japán és Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter hangsúlyozta: mindaddig fenn kell tartani az amerikai gazdasági szankciókat, amíg Phenjan nem tesz kézzelfogható lépéseket az atommentesítés irányába.

"Megerősítettük megingathatatlan elkötelezettségünket háromoldalú együttműködésünk szorosabbra fűzésére annak érdekében, hogy elérjük, Észak-Korea teljesen, ellenőrizhetően és visszafordíthatatlanul leszerelje nukleáris fegyvereit és rakétáit" - mondta a közös megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón a japán diplomácia vezetője.

Az amerikai külügyminiszter vasárnap tájékoztatta ázsiai kollégáit arról, hogy mit sikerült elérni Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető június 12-i szingapúri csúcstalálkozója óta, amelyen Kim ígéretet tett arra, hogy a Koreai-félsziget atommentesítése érdekében fog dolgozni. Trump hosszú távú biztonsági garanciákat és az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok felfüggesztését helyezte kilátásba az észak-koreai nukleáris arzenál felszámolásáért cserében.

 

Pompeo pénteken és szombaton Phenjanban tárgyalt. Az amerikai külügyminiszter gyümölcsözőnek nevezte a megbeszéléseket, amelyek - mint mondta - a jóhiszeműség jegyében zajlottak. Pompeo Kim Jong Csollal, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnökével egyeztetett.

Észak-Korea értékelése szerint az amerikai delegáció phenjani tárgyalásai "sajnálatos" kimenetelűek voltak, és a találkozókon Washington egyoldalúan, "banditajellegű" követelésekkel próbálta rákényszeríteni Észak-Koreát arra, hogy feladja atomprogramját, ami miatt "meginoghat az atomfegyver-mentesítést illetően eddig szilárdan vallott" eltökéltségük.

Az amerikai külügyminiszter visszautasította Phenjan vádjait. "Ha banditajellegű követelésekről beszélünk, akkor a világ egy bandita, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag döntött arról, hogy mit kell elérni" - szögezte le Pompeo.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?