Több tucat eseménnyel indult a program Kassán

Kassa |

<p>Több tucat változatos kulturális eseménnyel, köztük magyar részvételű és vonatkozású programokkal kezdődött, este pedig szabadtéri koncertekkel zárult az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) eseményfolyam hét végi nyitányának első napja szombaton Kassán.</p>

Vladimír Beskid, az EKF 2013 projekt művészeti igazgatója sajtótájékoztatóján azt mondta: reményeik szerint a rendezvényfolyam hatására Kassa olyan dinamikus és kreatív várossá alakul a schengeni térség határán, amelynek nem csupán regionális, de közép-európai léptékű jelentősége lesz.

    Az EKF nyitórendezvényének programjai már a kora délelőtti órákban megkezdődtek. Az első nap - több tucat helyszínen zajló - programja kiállítások, színházi és filmbemutatók, valamint koncertek és más zenei, illetve egyéb rendezvények egész sorából állt össze.

    A művészetek széles spektrumát felvonultató rendezvénysorozat már annak kezdetétől magyar részvételű kulturális eseményekkel is várta a látogatókat. Elsőként a Miskolc-ház programsorozata indult egyidejűleg az Aupark bevásárlóközpont földszintjén és a Magyar udvarban. Az előbbi helyszínen egész napos kézműves bemutatók és zenei előadások voltak, ugyanakkor Miskolc gasztronómiai és turisztikai értékeinek bemutatása sem maradt el. A Magyar udvarban Buri Jenő cigányzenei bemutatója után a Montázs Színjátszó Műhely, a Szinvavölgyi tánccsoport és a Tényleg együttes szerepelt.

    A magyar vonatkozású események sorát délután a város neves magyar szülöttéről, a tavaly elhunyt Mathé János szobrászművészről elnevezett tér névadó ünnepsége nyitotta. Az ünnepségen Richard Rasi, Kassa főpolgármestere a művész munkásságát méltatva arról szólt: Mathé János olyan kassai polgár volt, akinek mindig fontos volt szülővárosa, amit az is jelez, hogy egész sor alkotása díszíti a város köztereit, többek közt azt a teret is, amely mától az ő nevét viseli.

    A késő délutáni és az esti órákban a nyitány programja leginkább a Fő utcára összpontosult, az ott felállított két színpadon folyamatosan váltották egymást a könnyű, az elektronikus és az alternatív zenei stílusok hazai és külföldi művelői. A sétányon szabadtéri installációk fogadták a látogatókat, de ennek a művészeti irányzatnak a megnyilvánulásaira több beltéri helyszínen, köztük a Szent-Erzsébet székesegyházban vagy a Löffler Béla múzeumban is akadt példa. Az installációk sorában a jégszobortól kezdve a falfestményen és az interaktív fényrendszeren át egészen a dóm főhajójában elhelyezett, ragasztó szalagokból készült lámpadíszig az önkifejezés széles spektrumával lehetett találkozni.

    A rendkívüli hideg ellenére a kora esti órákra a Fő utcán a székesegyház előtti tér teljesen megtelt emberekkel, nem hivatalos becslések szerint legalább 3-4 ezren nézték végig azt, amikor a dóm épületét a sötétség beálltával - a kívül és belül egyaránt elhelyezett fénytechnikának köszönhetően - a spektrum összes színében váltakozó fényár öntötte el.

    A rendezők ígérete szerint a Kassára látogatók az EKF 2013 megnyitójának második napján, azaz vasárnap is színes programra számíthatnak. Vasárnap délután lesz többek közt Márai Sándor terének felavatása a város központjában és ugyancsak délután, négy órától kezdődik az EKF 2013 hivatalos megnyitójának gálaműsora az állami színházban. Este hattól ismét a Fő utcán lesz hangosabb az élet, ott a tudományos könyvtár mellett felállított színpadon veszi kezdetét a megnyitó show-műsora, amely várhatóan ismét késő éjszakába nyúló össznépi happeninggel ér majd véget.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?