Húsz éve történt a wacói szektadráma

Húsz éve, 1993. április 19-én rohamozta meg az FBI a texasi Waco közelében azt az épületegyüttest, amelybe a David Koresh vezette Dávid Törzse szekta tagjai bezárkóztak; az ostromban és az ezt követő tűzvészben 82 ember vesztette életét.

MTI-HÁTTÉR

A szektavezér Vernon Wayne Howell néven született 1959-ben Texasban, egyedülálló édesanyja ekkor csupán 14 éves volt. Gyermekkora magányosan és hányatottan telt, az iskolában rosszul teljesített és még érettségi előtt kimaradt. A hiperaktív fiú rockzenekarban gitározott, közben lelkesen olvasta és társainak magyarázta a Bibliát.

A Megváltó

az Orionon lakik

1981-ben a texasi Wacóba költözött és tagja lett a hetednapi adventistákból kiszakadt Dávid Törzse szektának. Állítása szerint 1983-ban, egy jeruzsálemi út során megvilágosodott, egy angyal elvitte az Orion bolygóra, ahol találkozott a Megváltóval. A szakemberek előtt ismert a „Jeruzsálem-szindróma”, ez a vallásos tudatzavar felbukkan a városba érkező keresztény zarándokok között, de a legtöbben hazatérve kijózanodnak. Koresh viszont a továbbiakban is messiásnak érezte magát, a David Koresh nevet 1990-ben vette fel Dávid izraeli és Kürosz perzsa király után.

Két próféta hullafeltámasztó versenye

Meggyőződése lett, hogy ő hivatott a Dávid Törzse szekta vezetésére, ezért 1987-ben párbajra hívta ki az annak élén álló prófétát. A cél az volt, hogy kiderítsék, melyiküknek van nagyobb isteni ereje, ehhez egy halott szektatagot kellett volna feltámasztani. Viszont Koresh feljelentette vetélytársát a rendőrségen a holttest kiásása után, hullagyalázás miatt. Felfegyverzett híveivel megpróbált behatolni a szekta főhadiszállására, hogy bizonyítékként lefényképezzék a koporsóban fekvő tetemet, tűzpárbaj tört ki a két tábor között, melynek a rendőrség vetett véget. Koresh felfüggesztett börtönt kapott és maroknyi követőjével Waco mellett, egy erődítmény-jellegű farmra vonult. Rögeszméjük lett, hogy ellenséges hatalmak veszik körbe őket, ezért teljesen elzárkóztak a külvilágtól.

Először a nők, aztán

a gyerekek

Koresh meg volt győződve messiás voltáról, és úgy gondolta, a törvények rá nem vonatkoznak. Karizmatikus személyiség és kitűnő szónok lévén nagy hatást gyakorolt az emberekre, főleg a nőkre. A szektatagok feleségét „lefoglalta”, a farmon legalább 19 nő élt vele, akiktől sok gyereke született. Sőt a nők kislányaira is szemet vetett, azok 11 éves korukban műanyag Dávid-csillagot kaptak, amely azt jelképezte, hogy érettek a Koreshsel való szexuális kapcsolatra. Miután több feljelentés érkezett ellene poligámia és kiskorúak megrontása miatt, a rendőrség beidézte, de ő nem jelent meg, hanem lőfegyvert és robbanóanyagot kezdett felhalmozni erődjében.

51 nap egyezkedés

a messiással

A rendőrség 1993. február 28-án körbevette a Mount Carmel-i farmon álló épületegyüttest, de a szektatagok fegyverrel fogadták őket, a lövöldözésben négy ügynök meghalt. A váratlan kudarc után a hatóságok eltávolították a nézelődőket, a helyszíni közvetítést nyújtó tévéstábokat és tárgyalni kezdtek a szektavezérrel. Koresh megígérte: követőivel együtt békésen elhagyja a farmot, ha sugározzák televíziós üzenetét. Egy vallási adó ezt meg is tette, a csaknem egyórás, zavaros monológ után mégis csak néhány gyermeket engedtek szabadon és közölte a hatóságokkal: „Csak akkor adom meg magam, ha az Úrtól erre parancsot kapok.”

Az irányítást az FBI vette át, de 51 napos tárgyalássorozat után sem tudtak dűlőre vergődni a szektavezérrel. Az FBI, megelégelve Koresh meddő ígérgetéseit, április 19-én megindította az ostromot. Az épület falát könnyű harckocsikkal próbálták megrongálni, hogy a réseken át könnygázt vessenek be. A várt megadás elmaradt, és néhány óra múlva – máig tisztázatlan körülmények között – több ponton is tűz ütött ki, az épület fél óra alatt porig égett. A bent tartózkodók közül Koresh és 81 követője, köztük 17 gyermek életét vesztette: elégtek, megfulladtak vagy társaik lőtték le őket. Az egész világot sokkoló drámai eseményeket számos televízió élő adásban közvetítette.

A túlélő szektatagokat elítélték, ők viszont az amerikai kormányzatot perelték be, sikertelenül. A felelősök keresése nem maradt abba: 1997-ben tényfeltáró dokumentumfilm készült az ostromról, rendőrségi felvételekkel és túlélők beszámolóival. 2000-ben a kormányzat is nagyszabású vizsgálatot folytatott az ügyben, a jelentés több mint ezer tanú meghallgatása és több millió oldalnyi dokumentum áttanulmányozása után azt állapította meg, hogy a hatóságok alapjában véve megfelelő módon jártak el, és nem tehetők felelőssé a szektatagok haláláért.

Ajánló