Üldözik az oroszt

Tádzsik nyelvtörvény

Dusanbe. Tádzsikisztánban eltörölték az orosz nyelv hivatalos státusát, miután az erről szóló törvény tegnap hatályba lépett Emomalii Rahmon elnök aláírását követően. A parlament felsőháza szombaton egyhangúlag fogadta el azt az alsóházban már megszavazott törvényt, amely megszünteti az orosz nyelv hivatalos státusát. Az intézkedés aggodalmat keltett az ország orosz ajkú népességének körében. Moszkva korábban is nagyon érzékenyen reagált az orosz nyelv használatát korlátozó lépésekre az egykori szovjet tagköztársaságokban. A kilencvenes évek erőszakcselekményei miatt az orosz ajkú lakosság java elhagyta már Tádzsikisztánt, jelenleg alig százezer orosz anyanyelvű lakos él. A közép-ázsiai ország hétmillió lakosából csaknem egymillió az üzbég kisebbség lélekszáma.

A dusanbei jogszabály kizárólag a tádzsik nyelvet jelöli meg a közigazgatásban, a hadseregben és az igazságszolgáltatásban használható nyelvként. A tádzsik a fárszi nyelv egyik változata, de cirill ábécét használ. A tádzsik parlament által 1989-ben elfogadott hasonló törvényben még szerepelt az orosz nyelv a nemzetiségek közötti érintkezés nyelveként.

A tádzsik elnök a perzsa gyökerekhez való visszatérés jegyében két évvel ezelőtt „tádzsikosította” nevét, Rahmonra rövidítve az oroszos hangzású Rahmonov családnevet, és hozzátoldott egy „i” betűt keresztnevéhez, amely ezáltal Emomalii lett. (MTI)

Címkék 

Ajánló