Szent Márton jelképes bronz lábnyomát a kálváriadombon helyezték el

Udvardon halad át a Szent Márton Kulturális Útvonal

Udvard. A meghurcoltak, deportáltak központi emlékművénél találkoztak a Szent Márton Kulturális Útvonalon járók, akiket Száraz József, a Csemadok volt országos elnöke köszöntött.

Udvardon áll a meghurcoltak és deportáltak központi emlékműve

ÚJ SZÓ-TUDÓSÍTÁS

A magyarországi ajándékhozók Szombathelyről érkeztek, az önkormányzati és egyházi személyekből álló küldöttséghez csatlakoztak a helyi alapiskolák pedagógusai, tanulói, az udvardi középiskola vezetése, a helyi római katolikus egyházközség tagjai, továbbá az önkormányzati képviselők. „Az emlékmű alapja, a magyarországi mészkő kettétört fát ábrázolt, mintegy jelképezve, hogy az emberi életet ketté lehet törni. A fából induló kéz megálljt parancsol a meghurcoltatásnak. A tenyeret áttöri egy szem, amely könnyet ejt a meghurcoltakért. Az aranyló nap azonban már a megújulást jelképezi, hiszen mindenből van kiút” – hangsúlyozta beszédében Száraz József. A Szent Márton Kulturális Útvonalon járók később a kálváriadombon folytatták útjukat, ahol a szombathelyi vendégek ünnepélyesen átadták a falunak Márton püspök bronzba öntött lábnyomát.

A szombathelyi projekthez eddig 62 település csatlakozott Magyarországról, Ausztriából, Szlovéniából és Horvátországból. A hat – gépkocsival is bejárható – „virtuális” útvonal mellett elkezdődött a Szombathelytől Szlovénián és Észak-Olaszországon keresztül a nyugat-franciaországi Tours városig tartó gyalogos útvonal kijelölése. A Pannóniából Itáliába tartó utazók az ókorban és a középkorban is ezt az útirányt, a „via latinorumot” követték. Szlovákiában csak egyetlen helyen, a pozsonyi Szent Márton dómban látható a lábnyom. A következő években bővülhet az útvonal határ menti és szlovákiai része, érinteni fogja Veszprémet, Esztergomot és Nyitrát is. Az útvonalról nemrég jelent meg egy magyar, cseh, szlovák és angol nyelvű kiadvány.

Az Udvard határában található kálvária a falu egyik legjelentősebb történelmi emléke, a szlovákiai magyarság fontos egyházi műemléke és zarándokhelye. A Zsitva folyó közelében emelkedő Márton-halmon már a 11. században kápolnát létesítettek, ezen a helyen később királyi tulajdonban levő kúria és kolostor létesült. Ennek helyén 1860-ban avatták fel a kálváriát Kesseleőkeői Majthényi Adolf udvardi plébános kezdeményezésére.

Orbán Róbert szombathelyi helytörténeti kutatótól az avatóünnepségen megtudtuk: a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal kettős, szombathelyi és Tours-i kezdeményezés alapján jön létre. Savaria – a mai Szombathely – a szent szülővárosa, Tours pedig püspöki működésének helyszíne volt. Márton püspök, a keresztény világ egyik legismertebb szentje a IV. században élt, települések, hegyek, források viselik nevét. A legenda szerint Márton szülőháza Szombathelyen, a Szent Márton- templom egyik oldalkápolnájának helyén állt. A kápolna bejárata feletti felirat ma is azt hirdeti: HIC NATUS EST SANCTUS MARTINUS – itt született Szent Márton. (száz)

Címkék 

Ajánló