Elfogadták Somorja költségvetését

A parkolódíjakból befolyt összeget az úthálózat és a járdák karbantartására fordítják, aszfaltozás, járda- és parkolóépítés is szerepel a tervek között ⋌(A szerző illusztrációs felvétele)
A szerző illusztrációs felvétele

Az Ineco és a Nemzeti Információs Központ szerint is megfelelően gazdálkodik a város.

Somorja

Elfogadta a csallóközi város idei költségvetését a képviselő-testület. A büdzsé kiegyensúlyozott, több fejlesztés megvalósításával is számolnak.

A város több mint 12 millió eurós költségvetéssel gazdálkodik. Az ülésen Tóth Imre, a pénzügyi bizottság elnöke ismertette a tervezetet. Beszámolt a változtatásokról, amelyeket a bizottságok javaslatai alapján iktattak be a költségvetésbe. A város költségvetése pozitív mérleget mutat, 10 millió euró bevétellel és ennél körülbelül 200 ezer euróval kevesebb kiadással számolnak. Somorja belvárosában tavaly tették díjkötelessé a parkolást. „A 100 ezer euró bevételt, ahogy ígértük, utak és járdák építésre, karbantartására használjuk fel” – mondta Tóth Imre. 127 ezer eurót szánnak az úthálózat és a járdák korszerűsítésére. A kultúrház légtechnikájának felújítására és az épület akadálymentesítésére 70 ezer eurót szánnak. Tóth felsorolta a további fejlesztéseket is: a bucsuházai közművek kiépítésére 115 ezer eurót különítettek el, a város területrendezési tervének megváltoztatására 20 ezer, parkolóhelyek építésére 30 ezer eurót szánnak. Egyebek mellett a városi közlekedési terv elkészítése, utcák aszfaltozása, a közvilágítás, a játszóterek és a gyűjtőudvar bővítése, parkosítás, óvodafelújítás és a Bél Mátyás Alapiskola nagyszabású rekonstrukciója is szerepel a tervek között. A beruházások összkiadása meghaladja az 1,3 millió eurót. A képviselő-testület vita nélkül, egyhangúlag elfogadta a költségvetést.

Az Ineco intézet minden évben megvizsgálja az önkormányzatok gazdálkodását. A 2012–2015-ös időszak értékelése szerint a város jól gazdálkodik, hat pontból 5,1-et gyűjtött be. Somorja idén a Nemzeti Információs Központ elismerését is megkapta a stabil fejlődésért. A központ szintén az önkormányzatok gazdálkodását elemezte.

Címkék 

Ajánló