Központi sürgősségi betegfelvétel lesz a nyitrai kórházban

A megbízott igazgató szerint többé nem fordulhat elő, hogy a mentővel behozott beteg percekig várakozik a folyosón.

Nyitra

Központi sürgősségi betegfelvételi részleg létrehozásával szeretné kiküszöbölni a kórház új igazgatója a személyzet hibáit. Legutóbb egy elfakadt gyomorfekéllyel behozott aszszonynak kellett negyedórát várakoznia a folyosón, mert a nővér nem talált orvost, aki ellássa. A belső vizsgálat szerint a személyzet hibázott, de senkit nem fognak megbüntetni.

Kamil Koleják, akit Jozef Valocký felfelé buktatása után (a Nemzeti Onkológiai Intézet igazgatója lett) ideiglenesen neveztek ki a kórház élére, már tárgyal az egészségügyi minisztériummal az új sürgősségi betegfelvételi részleg létrehozásáról. Ez a sebészeti pavilon melléképületében lenne, amelyet jövőre építenének meg minisztériumi támogatással. „Többé nem fordulhat elő, hogy egy súlyos állapotban, életveszélyben lévő beteg percekig várakozik, és még a kórházban is a mentősöknek kell ellátniuk.

Nem talált orvost a nővér

A gyomorfekélyes asszony esetét még az előző igazgató által létrehozott bizottság vizsgálta ki, és a kamera felvételei alapján arra a megállapításra jutott, hogy a sebészeten a nővér és az orvos is hibázott. „Bár a sürgősségin nem ül mindig ott az orvos, mert az osztályon is teljesíti a feladatait, mindenképp hamarabb meg kellett volna érkeznie. Ha a nővér nem tudta előkeríteni, át kellett volna hívnia az orvost a traumatológiai ügyeletről. Rosszul értékelte a helyzetet, mert a beteget az utóbbi időben többször is megvizsgálták a sürgősségin, és soha nem volt súlyos az állapota. Ebből azonban nem lehet kiindulni, bárkinek bármikor súlyosbodhat az állapota. Mivel a személyzet nagyon leterhelt, baj pedig szerencsére nem történt, nem büntetünk meg senkit, hanem próbálunk okulni a történtekből. Továbbképzést tartunk arról, mi a teendő hasonló esetekben, és a legfontosabb, hogy minél hamarabb kialakítsuk a központi betegfelvételi részleget. Ez nemcsak azért szükséges, mert a különböző osztályok más-más épületben vannak, hanem azért is, mert a beteget ide szállító laikusok, de sokszor még az orvosok sem tudják eldönteni, belgyógyászati vagy sebészeti problémáról van-e szó” – véli Kamil Koleják.

Mindenkit azonnal ellátnak

Jelenleg sebészeti és belgyógyászati sürgősségi részleg működik a kórházban – más-más pavilonban. A központi sürgősségi osztályon a tervek szerint belgyógyász, sebész és traumatológus is ügyelni fog, valamint egy kisebb műtő és röntgen is lesz itt, hogy minél pontosabban el tudják dönteni, melyik osztályra kell küldeni a beteget” – mondta Kamil Koleják, hangsúlyozva, hogy ezentúl egyetlen olyan beteg sem maradhat a folyosón, akit mentő hozott a kórházba. „Mindenkit azonnal bevisznek a rendelőbe, ahol megkezdődhet az ellátása, vagy felvilágosítják, melyik osztályra menjen.” A központi felvétel mellett az igazgató további újításokat is tervez. Szeretné felújíttatni a műtőket és az aneszteziológusok orvosi szobáit. Pont az aneszteziológusokból a legnagyobb a hiány a nyitrai kórházban, a szükséges 30 helyett csak 21-en vannak, ezek felének még nincs meg a szakvizsgája.

Visszaszerezni a bizalmat

Kamil Koleják azt mondja, tisztában van a problémával, a szakképzett orvosok többsége épp azért távozott a nyitrai kórházból, mert a létszámhiány miatt folyamatosan ügyeltek és nem maradt idejük a továbbképzésre. „Ezen mindenképp változtatnunk kell, ha vissza akarjuk szerezni a betegek bizalmát. Jó szakemberek nélkül ez lehetetlen, ezért elsősorban azokat kell megbecsülnünk” – mondta az igazgató. Ez az elődje burkolt bírálatának is felfogható, Valocký ugyanis csak a gazdasági eredményeket tartotta fontosnak. Igaz, hogy vezetése alatt a kórháznak nem voltak adósságai, sőt, nyereséges volt, és tavaly az INEKO gazdaságkutató intézet az év kórházának nyilvánította, de a betegek ebből semmit sem éreztek. Most sok múlik azon, ki lesz a kórház új igazgatója. A pályázaton Kamil Koleják is indul, de valószínű, hogy olyasvalaki fogja megnyerni, aki politikai támogatást is élvez.

Címkék 

Ajánló