Ipari park épül Klenócon

Besztercebánya/Klenóc (Klenovec). Megszavazta Besztercebánya megye önkormányzata annak a 300 négyzetméternyi megyei tulajdonú földterületnek az eladását, amelyen a rimaszombati járásbeli Klenóc község ipari parkjának telepítése múlt. Ezer euró körüli összeget kap a telekért a megye Klenóc önkormányzatától.

ÚJ SZÓ-INFORMÁCIÓ

A településen a Gallai & Wolff cég építene gyárat, mintegy 250 új munkahelyet alakítva ki néhány év alatt. Klenóc község a korábban egyházi tulajdonban lévő területet 124 ezer eurós hitelből vásárolta meg, majd egy euróért átadta a telket a beruházónak, egy alig 300 négyzetméternyi, megyei tulajdonú telek tulajdonviszonyát kellett még tisztázni, hogy 2013 elején elkezdhessék az iparcsarnokok építését. A klenóci önkormányzat számításai szerint jövedelmező üzletet kötöttek az osztrák érdekeltségű céggel, az iparűzési és telekadóból minden különösebb gond nélkül képesek lesznek a telekre felvett hitelt törleszteni, a nagyközség szempontjából pedig kiemelten fontos az új, hosszú távon fenntartható munkahelyek kialakítása. A megye egy vízelvezető árok területét adta el a beruházás érdekében, azzal a feltétellel, hogy a vízelvezetőt az új tulajdonosnak kell majd karbantartania, az árvíz- és belvízvédelmi előírásoknak megfelelően.

Az osztrák cég a tervek szerint 6,74 millió eurót fordít az ipari csarnokok megépítésére, gépek és berendezések vásárlására 3 millió eurós állami támogatást kapnak, emellett további 370 ezer eurós adókedvezmény is jár a befektetőnek. A cég vállalkozói terve szerint az észak-gömöri ipari hagyományokat követve vasipari termékek gyártását tervezik Klenócon. A nyugat-európai piacon évek óta sikeres vállalkozás speciális közúti hídelemeket, közúti, vasúti hidak dilatációs szerkezeti elemeit, autópályákon használatos védőkorlátokat, azok alkatrészeit, építkezéshez használatos traverzeket gyárt, termékeinek mintegy 95 százalékát exportra szánja, a belföldi piacon ezeknek a termékeknek csak alig öt százalékát lehet majd értékesíteni. Ha fellendülne a szlovákiai autópálya-építés, a tervezett klenóci gyár termékei a hazai piacon is értékesíthetők lesznek. Évente kétezer tonna ilyen terméket gyártanának a jövőre megépülő, 2014-ben már felfutó gyárban, ahol a tervek szerint 2018-ra duzzasztják fel a létszámot 250 főre. Az új munkahelyek mindenképpen kedvező hatással lesznek a Rimaszombati járás évek óta siralmas foglalkoztatottsági helyzetére, a régióban szinte a rendszerváltás óta folyamatosan 34 százalék körül mozog a munkanélküliség, tény viszont az is, hogy a járás északi részén ez az arány általában 10–15 százalék körüli. (szasz)

Címkék 

Ajánló