Különleges hangszerek, és rendhagyó koncertek várják az érdeklődőket, nemzetközileg elismert szakemberek vezetik a mesterkurzusokat

Mesterkurzusokat és gazdag programot kínál az eduMEMA projekt

MARSOVSZKY MIKLÓS

Kassa. Egyedülálló rendezvényeket kínál május 2. és május 8. között az eduMEMA közép-európai zeneakadémia. A nemzetközi művészetoktatási projektet az Európa Kulturális Fővárosa Kassa 2013 nonprofit szervezet támogatja.

A zenére, a táncra, és a fotózásra összpontosít az eduMEMA projekt, melynek rendezvényeit Kassán kívül Pozsonyban és Poprádon is élvezheti majd a közönség. A rendezvénysorozat egyrészt zenei mesterkurzusokból áll majd, melyeket olyan nemzetközileg elismert szakemberek vezetnek, mint Sergio Azzolini, Dmitri Berlinsky, Milan Turkovic, Alexei Lubimov és az osztrák Konzervatorium Wien Privatuniversität pedagógusai. Lesznek fotózásra vonatkozó mesterkurzusok is, a cseh Jan Šibík fotóriporter vezetése alatt. „Ingyenes részvételi lehetőséget biztosítunk a kassai művészeti iskolák néhány kiválasztott diákjának és pedagógusának” – nyilatkozott Ján Sudzina, a kulturális munkacsoport igazgatója.

„Az eduMEMA egyben motivációt is jelent a fiatal zenészek számára. A projektben részt vesz a török koreográfus, Mustafa Erdogan és a ciprusi zeneszerző, Giorgos Karvellos is. Utóbbi egy teljes zeneművet komponál, melynek bemutatója 2013-ban lesz, és kassai zenészek adják majd elő” – közölte Vladimír Beskid, a kulturális munkacsoport művészeti igazgatója.

Különleges rendezvények is várják az érdeklődőket. A kulturális munkacsoport tájékoztatója szerint május 4-én a kassaiak először láthatják a fortepiano billentyűs hangszerek autentikus másolatát, melyeket a világhírű Paul McNulty hangszerkészítő mester készített. A hangszereket az orosz–amerikai Viviana Szofronyickij fortepiano- és csembalóművész szólaltatja meg. Érdekesnek ígérkezik Alexei Lubimov és Alexei Zuev közös zongorakoncertje is, előbbi egy modern, utóbbi pedig egy régi hangszeren játszik majd. Május 7-én a Művészetek Házában kerül sor a zárókoncertre, melyen a kassai Musica Cassovia csoport tagjai is fellépnek. Kísérőprogramként egy rendhagyó, zenével kísért városnézés is várja az érdeklődőket Milan Kolcun idegenvezető, és a Konservatorium Wien Privatuniversität művészeinek közreműködésében. A séta május 8-án 14 órakor indul a Malom utcai evangélikus templomtól.

Címkék 

Ajánló