Míg a nyugati befektetőknek szűkösek a forrásaik, a kínaiak szívesen invesztálnának Közép-Európában

Ipari parkok – javuló kilátással

Somorja/Nagylég. A kihasználatlan épületek, ingatlanok iránti növekvő kereslet fellendítheti az ipari ingatlanok piacát a közép-európai térségben, vélik az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Cushman & Wakefield cég szakemberei. Szlovákiában ez a pozitív hatás az ipari parkok számának növekedésében nyilvánulhat meg.

LŐRINCZ ADRIÁN

Az ipariingatlan-piac fejlődésének kedvez a fogyasztás növekedése is, mely a közép-európai térségben – Nyugat-Európától eltérően – erősödni fog. Így az ipari parkok iránti keresleten túl vélhetően nő majd az érdeklődés a logisztikai központok és nagyraktárak iránt is. Térségünk további erőssége a viszonylag magas vásárlóerő, a nyugatinál lényegesebben olcsóbb, képzett munkaerő, valamint az ország jó elhelyezkedése Nyugat- és Kelet-Európa határán. Mindezek ellenére 2009-ben mindössze 1,6 millió négyzetméter új ipari terület létesült, a 2008-as 2,8 millió négyzetméterrel szemben. Míg Csehországban harmadával, Magyarországon pedig felével esett vissza az újonnan fejlesztett ipari területek kiterjedése, Szlovákiában a fejlesztések szinte teljesen leálltak.

Ahhoz, hogy egy-egy térségben megtelepedjenek a befektetők, az önkormányzatnak kedvező feltételeket kell teremtenie, véli Domsitz Károly, Somorja polgármestere. „Városunkban jelenleg egy olasz tulajdonú ipari park működik, tizenkét hektáron – mondja. – Amikor a befektető megkeresett bennünket, igyekeztünk mindenben megfelelni az elvárásainak; azóta nyolc vállalat telepedett meg ezen a területen. A nem túl magas helyi adók bevezetésével is az optimális vállalkozói légkör kialakítását célozta meg a város.”

A városfejlesztési tervek számolnak egy következő ipari terület kialakításával; az önkormányzat e téren a közvetítő szerepét vállalta fel. „A város tulajdonrésze a fejlesztésre kijelölt, úgynevezett szürke zónában gyakorlatilag a nullával egyenlő; ám ha érdeklődő érkezne, közvetíteni tudnánk igényeit a telkek tulajdonosai felé. A többi rajtuk múlik” – mondja a polgármester. Vállalkozóbarát hozzáállásának köszönhetően Somorja 2009-ben elnyerte Az üzlet városa címet.

Részben önerőből, részben külföldi befektető bevonásával épült meg Nagylég határában az olasz tulajdonú ipari park. Szitási Ferenc polgármester elmondta: további ipari terület fejlesztésével a község vezetése nem foglalkozik. Újabb ipari park létrehozása helyett a régebbi ingatlanok kihasználása került előtérbe Nagylégen; az egykori mezőgazdasági felvásárlóüzem szomszédságában a közeljövőben például bioetanol-gyár épül.

A Cushman & Wakefield ingatlanfejlesztő elemzése kitért arra is, hogy míg a közép-európai térség ipari ingatlanjainak átlagos kihasználtsága 16 százalékos, Szlovákiában e téren jelentős lemaradás tapasztalható – a kihasználtság alig éri el a 7 százalékot, miközben a prímet Magyarország viszi, 19 százalékkal. A bne hírportál arra mutat rá, hogy az utóbbi időben a térség egyre vonzóbb a kínai befektetők számára, „pénzzel tömött bőröndökkel járják Kelet-Közép-Európa országait”. Részesedésük Dél-Szlovákia ipari parkjaiban és más létesítményeiben egyelőre elenyésző.

Címkék 

Ajánló