A Scotson-technikát kifejlesztő doktornő, Linda Scotson mutatja be módszerét Ekecsen

Remény az agykárosodott gyerekeknek

Linda Scotson és az ekecsi Vangel család az East Grinstead-i klinikán (Képarchívum)

ÚJ SZÓ-ÉRTESÜLÉS

A szervezők szerint a terápiás eljárás olyan gyerekeken vagy fiatal felnőtteken segíthet, akik az agy hiányos működése okozta mozgáselégtelenségben vagy különböző típusú agykárosodásban szenvednek (autizmus, Down-szindróma, West-szindróma, epilepszia, fejműtét vagy agyrázkódás utáni nehézségek). A Scotson-technika egyszerű, természetes eljárás, speciális felszerelést nem igényel. A lényege, hogy visszaállítja a gyenge izmokban a véráramlást és az elektromos aktivitást, ezzel új idegkapcsolatot hoz létre az aggyal. Az eredmény néhány hónapon belül megmutatkozik: a technika javítja az anyagcserét, elősegíti az agyi aktivitást, visszaállítja a test szabályos szerkezeti felépítését. Linda Scotson klinikája London mellett található, és van központja Dél-Afrikában, valamint a Fülöp-szigeteken is. Ezeket a helyszíneket keresik fel az érintett családok átlagosan negyedévente egy-egy hétre. Az ott-tartózkodás alatt szakképzett terapeuták mérik fel a gyerekek állapotát, majd megtanítják a szülőknekazokat a gyakorlatokat, amelyeket otthon végezhetnek. A megfelelő fejlődés érdekében napi 2-3 óra foglalkozás javallott.

Nem véletlen, hogy a doktornő Szlovákiába jön, és éppen a csallóközi településen tart előadást. A betegei között egy hároméves ekecsi kislány is van. Vangel Adrienn agykárosodással született, az orvosai a jövőre nézve nem sok jóval kecsegtették a szülőket. Ekkor találtak rá az angol módszerre, és két éve rendszeresen látogatják a klinikát. Rajtuk keresztül ismerkedett meg a Scotson-technikával Veres Tibor, az ekecs-apácaszakállasi Szociális Otthon igazgatója is. „Az otthonunkban 20 olyan gyereket és fiatalt gondozunk, akiken a Scotson-technika segíthetne. Őket naponta látom, és időről időre találkozom Adriennel is – így igazán szembeszökő a változás, amit két év alatt sikerült nála elérni. Egészséges gyerekeket nevelő szülőknek nehéz elmagyarázni, mekkora előrelépés, ha a sérült gyerek például képes nyelni, és nem kell szondán keresztül táplálni. Vagy képes tartani a testét, mellkasát, nyakát… A betegeknél egyes izmok fejlődnek, mások nem, ez görcsös tartást, torzult testi felépítést okoz. Adriennél ezt sikerült megelőzni. Emellett az agytevékenysége is javult. Reagál a külvilágra, felfedezte a hangját, képes nevetni. Nagy eredmény – mondja Veres Tibor. – Szóba került, hogy Linda Scotson ellátogatna hozzánk. Angliában az a fajta intézményi gondoskodás, ami nálunk folyik, gyakorlatilag ismeretlen. Érdekelnék az itteni lehetőségek. Az a tervünk, hogy a munkatársaim is elsajátítják a módszerét.”

Az augusztus közepére szervezett előadásra azonban nemcsak a sérültekkel hivatásszerűen foglalkozó szakembereket várják, hanem az érintett családokat is. A Vangel család a megmondhatója, hogy kislányuk fejlesztése milyen anyagi áldozatokat igényelt – az egyhetes angliai tartózkodások költségeinek jelentős részét nem is a terápia díja, sokkal inkább az utazással, szállással, ellátással kapcsolatos kiadások tették ki. Érdeklődés esetén Scotson doktornő negyedévente nálunk is tartana egyhetes tréningeket, így a járulékos költségek jelentős részét megtakaríthatnák a technikát elsajátítani szándékozó szülők. A tervek szerint az augusztusi bemutatkozó előadás után (amelyen Linda Scotson a gyerekek diagnosztizálását is elvégzi) az első foglalkozásokra szeptemberben kerülne sor.

Az érdeklődőknek bővebb információt nyújt Veres Tibor (0903/414 637, veres.tibor@zupa-tt.sk) vagy Monozlai Tímea (0915/769 131, m.timea12@post.sk). (as)

Címkék 

Ajánló