Köszönöm, jól

 

JUHÁSZ KATALIN

 

Pozsony. Január 31-én kerül a mozikba a fiatal hazai magyar rendező, Prikler Mátyás Köszönöm, jól (Ďakujem, dobre) című egész estés filmje, amely az azonos című, 2009-es kisjátékfilm bővített és átdolgozott változata. Az eredeti, negyven perces verzió 2010-ben a Cannes-i filmfesztiválra is meghívást kapott, a főiskolás vizsgafilmeket felvonultató Cinéfondation szekcióba…

JUHÁSZ KATALIN

 

Pozsony. Január 31-én kerül a mozikba a fiatal hazai magyar rendező, Prikler Mátyás Köszönöm, jól (Ďakujem, dobre) című egész estés filmje, amely az azonos című, 2009-es kisjátékfilm bővített és átdolgozott változata. Az eredeti, negyven perces verzió 2010-ben a Cannes-i filmfesztiválra is meghívást kapott, a főiskolás vizsgafilmeket felvonultató Cinéfondation szekcióba. Ez komoly sikernek számít, mivel a világ filmes főiskoláiról ezerhatszáz alkotást neveztek, amelyek közül az előzsűri csupán tizenhármat válogatott be a szekcióba.

A Köszönöm, jól főszereplőjét (Várady Béla) gyermekei – jobb megoldás híján – egy idősek otthonában helyezik el. Az utazás előkészítése és megvalósítása során fény derül a két testvér felemás(Mokos Attila és Molnár Xénia) kapcsolatára, valamint apjukhoz fűződő viszonyukra. A filatal rendező korunk egyik legégetőbb szociális problémáját feszegeti: mi legyen a szüleinkkel, ha megöregszenek, és nincs időnk foglalkozni velük. A szereplők magyarul és szlovákul beszélnek, ezért a filmet sok helyütt feliratozták. Az alaptörténeten felül a szlovák-magyar viszony is megjelenik benne.

 

Ajánló