Kiska: Kaliňák ideje már régen lejárt

Harmadik évértékelőjét tartotta Andrej Kiska államfő a parlamentben ⋌(TASR-felvétel)
TASR-felvétel

Az ország gazdasági helyzete, az egészségügy, az oktatás, Robert Kaliňák távozása és a korrupció, a fasiszták előretörése és az uniós maghoz való tartozás voltak a legfontosabb témakörei Andrej Kiska államfő harmadik évértékelőjének.

Andrej Kiska az ország állapotára vonatkozó jelentésében először a pozitívumokat, a dübörgő gazdaságot, az egyre csökkenő munkanélküliségi rátát emelte ki. Szerinte Szlovákiának a költségvetési fegyelem betartása mellett rövidesen kiegyensúlyozott lehet a gazdálkodása. „Van pénzünk, koncepciónk, külföldi példáink, de hiányoznak az eredmények” – mondta Andrej Kiska. Arra is emlékeztetett, hogy az oktatásügy és az egészségügy egy éve még központi témák voltak, most viszont a perifériára szorultak. Felszólította a koalíciót, hogy támogassa azokat a tárcavezetőket, akik kénytelenek népszerűtlen döntéseket hozni. Robert Kaliňák (Smer) belügyminiszterrel kapcsolatban megismételte a tavaly elhangzott mondatát, hogy lemondása és a politikai felelősség vállalása olyan gesztus lenne, amely megnyugtatná a kedélyeket, a nyilvánosságot, és lehetővé tenné, hogy a felelős szervek végezzék a munkájukat. „Tizenkét hosszú hónap alatt nem történt semmi, a lakosság nem kapott egyértelmű jelzést, hogy a felelős politikusok valóban keresnék a kiutat abból a csapdából, ahova az országot vezették. A korrupció elleni harc személyes politikai harccá fajult, és megbénítja az országot. A korrupció elleni harc elakadt néhány ember politikai jövőjének kérdésénél, akik már rég elmulasztották a lehetőséget, hogy önszántukból távozzanak funkciójukból” – mondta Kaliňákról az államfő. Beszélt Marian Kotleba ĽSNS pártjának parlamentbe jutásáról is, Kiska szerint meg kell értenünk, miért fordul a társadalom a fasiszták felé. Az államfő az EU gyorsabban integrálódó magja és a NATO mellett tette le a voksát. Andrej Kiska a kirekesztett roma közösségeket az ország egyik szégyenfoltjának nevezte. Úgy fogalmazott, amíg a roma közösség nem zárkózik fel, addig az ország sem tud előrelépni. Nyomatékosan felszólította Robert Fico kormányfőt és a kormánypárti politikusokat, ne akarják bagatellizálni a fiatalok tüntetését, ne akarják lejáratni őket, hiszen még csak nem is radikális eszközökkel, radikális változásokért tüntetnek, hanem a demokráciába, a demokratikus intézmények működésébe vetett hitet erősítik.

A kormányhivatal Kiska értékelőjére annyit közölt, hogy üdvözlik a gazdasági eredmények kiemelését, az EU és a NATO melletti kiállást. „A korrupció ellen intézkedések sorozatát hozta a kormány” – áll a hivatal álláspontjában. Robert Kaliňák (Smer) belügyminiszter távol maradt az államfő évértékelőjéről. „Nekem most nagyon sok munkám van” – reagált Kaliňák.

„Alapos volt, nagy részével egyetértek. Kiemelte azt is, hogy nemcsak a kormánykoalíció, hanem az ellenzék is ugyanúgy felelős a társadalom legmarkánsabb problémáinak a megoldásáért, és közösen kellene megoldást találnunk ezekre a problémákra, ahogyan a mečiari amnesztiák esetében. Amivel viszont nem tudok egyetérteni az az, hogy nem történik semmi a leszakadó régiókért és a roma közösségek felzárkóztatásáért – reagált Gál Gábor, a Híd frakciójának vezetője. Kaliňák távozásával kapcsolatban Gál úgy fogalmazott, jelenleg a Hídnak nincs olyan ereje a koalíción belül, hogy elérjék a belügyminiszter távozását. Dušan Jarjabek (Smer) szerint az államfő az ország jó gazdasági helyzetének elemzésekor elfelejtette megemlíteni, hogy ez kinek köszönhető. „Nem tetszett, hogy támadta a belügyminisztert, olyan volt, mint ha az ellenzék ajtója előtt hallgatózott volna. Az államfő jobban tenné, ha előbb kinevezné az alkotmánybírókat és csak azután tenne jelentést a parlamentnek” – véli a smeres képviselő. Jarjabek szerint Robert Kaliňák távozásának kérdése nem téma, és ez a kérdés nem illik az államfőhöz. „Úgy érzem, így vágott vissza azért, hogy Kaliňák nyilvánosságra hozta a repülőszázad gépein megtett magánútjainak költségét” – kontrázott Jarjabek. „Nagyon találóan fogalmazta meg, hogy mi váltja ki a lakosság bizalmatlanságát a politika iránt, a törvény előtt nem vagyunk egyenlők. Explicit módon azt is megfogalmazta, hogy Robert Kaliňáknak már réges-rég nincs helye a kormányban” – mondta Ľubomír Galko (SaS), aki szerint az unió magjához való tartozás kérdésénél előbb konkretizálni kellene, hogy az pontosan mit is jelent. „Olyan államfőnk van, aki hosszú évek óta explicit módon az 1989-es VPN eszméihez húz. Vagyis olyan politikus, aki elutasítja a fasizmust, aki az Európai Unió mellett tette le voksát, és aki nyíltan nevén nevezi a dolgokat: a csalást, a leszakadó régiókat, a roma telepeket” – mondta Ján Budaj (OĽaNO), aki szerint Kiska minden kardinális kérdést érintett. Boris Kollár, a Sme rodina elnöke szerint az államfő évértékelője kiegyensúlyozott volt, ő a legjobb államfőnek tartja, bár több kérdésben nem ért egyet vele. „Hozzá hasonlóan mi is úgy véljük, emelni kellene a lakosság bérét. Az uniós magról előbb tudnunk kellene, hogy ez mivel jár pontosan” – fogalmazott Boris Kollár.

Címkék 

Ajánló