Új pályázat lesz az ÚVO elnöki posztjára

Egyetlen jelölt sem kapott elegendő szavazatot a kormány tegnapi ülésén. A Közbeszerzési Hivatal elnöki posztjára még a nyári vakáció előtt új pályázatot ír ki a kormányhivatal.

Pozsony. A Közbeszerzési Hivatal elnöki posztjára jelentkező három jelölt közül Méry György indulása váltotta ki a sajtó gyanakvását. A közlekedési minisztérium egyik osztályvezetője ugyanis közel áll Czucz István nagyvállalkozóhoz, aki sajtóértesülések szerint a Hídhoz köthető. Méry és Czucz is tagadják, hogy bármi közük lenne egymáshoz, illetve a Hídhoz. A tegnapi meghallgatást követően viszont Méry György elismerte, hogy néhány nappal korábban egyeztett pályázatáról Bugár Béla (Híd) pártelnökkel és Lucia Žitňanská igazságügyi miniszterrel. Ugyanakkor Peter Kubovič és Zita Táborská kijelentette, hogy ők egyetlen politikussal sem egyeztettek a meghallgatás előtt.

Zuzana Wienk, az Aliancia Fair-play vezetője szerint pusztán a pályázatokból és az életrajzokból nem biztos, hogy egyértelmű, ki a legmegfelelőbb jelölt az ÚVO elnöki posztjára. „Nem tartanám összeférhetetlenségnek Bugár Béla és Méry úr találkozóját, ha az elnök úr a többi jelölttel is találkozott volna, mert objektív véleményt csak így lehet kialakítani a pályázókról” – mondta Wienk.

A civil szervezetek egyébként nagyon pozitívan értékelték az átlátható versenypályázatot, és nagy előrelépésnek tekintik a jelöltek nyilvános meghallgatását. Ján Hargaš, a Slovensko.Digital tagja szerint a nyilvános meghallgatás egyebek mellett a jelöltek szakmai rátermettségéről adott pontos képet. Ján Kovalčík, az INEKO tagja szerint szerencsésebb lett volna, ha az ÚVO elnöki posztjára több jelölt közül választhatna a kormány. „A jövőben a kormánynak arra kellene törekednie, hogy meggyőzze a magánszféra legjobb menedzsereit arról, hogy valóban a legjobb és pártatlan jelöltet választja majd ki” – zárta Kovalčík.

Jozef Rajtár (SaS) szintén kevesellte a három jelöltet. „Egyértelmű volt, hogy két jelölt a mélységekig ismeri a közbeszerzés problematikáját, míg a harmadiknál úgy tűnt, hogy csak gyorsan áttanulmányozta a dolgot” – mondta az ellenzéki képviselő a meghallgatást követően. Rajtár, aki egyébként Peter Kubovičot találta a legalkalmasabbnak a poszt betöltésére, még kora délután úgy fogalmazott, hogy a kormánynak meg kellene ismételnie a pályázati felhívást. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a most sikertelen jelöltek ismét ringbe szállnak-e a Közbeszerzési Hivatal elnöki posztjáért.

Címkék 

Ajánló