Alkotmányellenes lehet Érsekék javaslata?

Pozsony. Bár Érsek Árpád szerint az autópályák alatti telkek „előzetes kisajátítását” elősegítő törvényjavaslat a legjobb megoldás volt a sztrádák, egyebek mellett a D4-es körgyűrű építésének felgyorsítására, az ellenzéki SaS-nek komoly kifogásai vannak a javaslattal kapcsolatban. Szerintük Érsek olyan úton indult el, mint annak idején Ľubomír Vážny, akinek kisajátítási törvényét elkaszálta az Alkotmánybíróság.

Érsek azt mondja, a javaslat csak az építési engedély kiadásának felgyorsítását segíti elő, de nem zárja ki, hogy a telektulajdonosok fellebbezzenek. A javaslatot elmondása szerint jogászokkal vitatták meg, akik szerint a módosítás megvédi az állam érdekeit. Hozzátette, a D4-es körgyűrű kapcsán tíznél kevesebb telektulajdonossal van vitájuk, akik szakértői becslések alapján több pénzt kérnek a telkekért, mint amennyit az állam szakértőinek becslései szerint érnek. A különbség jelentős, a miniszter szerint összesen legalább 30 millió euróról van szó.

A Szlovák Rádióban nyilatkozó szakértők és jogászok szerint ugyanakkor a javaslat a tulajdonhoz való alapjoggal összeegyeztethetetlen lehet. Hasonló kétségeket fogalmazott meg a rádiónak Alojz Baránik, az SaS képviselője. Szerinte fejlettebb országokban az autópályákat több nyomvonallal tervezik, és a végleges nyomvonalat csak a telektulajdonosokkal való tárgyalások után jelölik ki. Szlovákia eljárása azonban a viszonteladóknak és telekspekulánsoknak kedvezett, hiszen az információk birtokában lehetőségük nyílt a telekfelvásárlásokra. Baránik szerint azonban alkotmányellenesen nem lehet velük harcolni.

Ján Kováčik, az INEKO elemzője a Denník N-nek azt mondta, a készülő autópályák alatti telkek értékbecslésének és felvásárlásának szabályai Szlovákiában vonzzák a spekulánsokat. A problémát azonban az állam továbbra sem oldotta meg, ráadásul védi is a spekulánsokat, hiszen nem hozza nyilvánosságra a telkek felvásárlásáról szóló szerződéseket.

Ondrej Dostál, az SaS másik képviselője szerint Érsek javaslata ugyan enyhébb, mint az a hasonló törvény, melyet az első Fico-kormány idején Ľubomír Vážny akkori közlekedési miniszter keresztülvitt – és melyet aztán 2011-ben az Alkotmánybíróság eltörölt –, ám a gyorsított eljárás miatt sokkal brutálisabb az a mód, ahogy el akarják fogadtatni. „A közlekedési minisztérium azt akarja, hogy szó szerint egyik napról a másikra elfogadjunk egy törvényt, melynél fennáll az alkotmányellenesség gyanúja” – írta nyilatkozatában Dostál. (fm, TASR, SRo)

Címkék 

Ajánló