Drucker: a VšZP nem fogja korlátozni a gyógykezeléseket

Tomáš Drucker egészségügyi miniszter Robert Fico kormányfőnek is azt állította, a VšZP nem a pácienseken akar spórolni ⋌(SITA-felvétel)
SITA-felvétel

Politikai üggyé vált az Általános Egészségbiztosító (VšZP) konszolidációs terve, ami nem segíti a biztosító anyagi helyzetének javítását. Tomáš Drucker egészségügyi miniszter szerint a biztosító nem a betegeken akar spórolni.

Pozsony. Továbbra sem kell majd saját zsebből fizetniük tetovált vagy piercinget viselő betegeknek a heveny, fertőző májgyulladás, vagyis a C típusú hepatitis gyógykezelését, és egyes idősebb betegeknek sem kell attól tartaniuk, hogy a szembetegségük kezelését nem fogja kifizetni a VšZP. Tomáš Drucker egészségügyi miniszter szerint az állami biztosító konszolidációs terve nem tartalmaz ilyen javaslatokat, és a biztosító nem is kérte az ilyen korlátozások bevezetését. Miroslav Kočant, a VšZP vezérigazgatóját továbbra is megfelelő embernek tartja a posztra.

Ne ijesztgessünk

Múlt héten jelentek meg olyan hírek, hogy a VšZP a gyógykezelések korlátozásával is javítani akarja gazdálkodását, csökkenteni a tavalyi évben keletkezett mintegy 200 millió eurós hiányát. „Nem szabad ijesztgetni a betegeket, felmerül a kérdés, hogy ez kinek állhat érdekében” – jelentette ki tegnap Drucker, miután Robert Fico miniszterelnöknek is elmagyarázta a biztosító konszolidációs tervének egyes elemeit. Szerinte egyetlen esetben sem akarják korlátozni a gyógykezelést. „A terv a hatékony gazdálkodásról szól, ha például létezik háromféle gyógymód egy bizonyos betegségre, akkor ismerni kell azokat a feltételeket, hogy mikor melyik gyógyszert érdemes használni” – magyarázta Drucker. Szerinte azonban ez szakmai döntés kérdése, nem politikusoknak kell eldönteniük. „Nem akarok arról találgatni, hogy valamilyen gyógyszercégek állhatnak a háttérben, amelyek előnyben akarják részesíteni saját készítményeiket” – mondta a miniszter.

Nem elég szigorú

Vannak azonban olyan szakemberek is, akik szerint a biztosító nem tesz meg mindent a gazdasági helyzetének a javítása érdekében, nem spórol eléggé. A pénzügyminisztérium elemző csoportja szerint a gyógyszereken, a speciális orvosi anyagokon és a képalkotó technikákon is lehetne többet spórolni. A speciális orvosi anyagok árán 2017-ben 10 millió eurót akar megspórolni a VšZP, miközben a pénzügyminisztérium elemzői szerint akár 25 millió euró is megtakarítható lenne, írja elemzésében Dušan Zachar, az Ineko munkatársa. A gyógyszerek és a CT- illetve MR-kivizsgálások esetében is több millió euróval többet takaríthatna meg a biztosító a konszolidációs tervben szereplő számoknál. Drucker szerint azonban minden olyan intézkedés, amely például a gyógyszerekre vonatkozik, azonnal hatalmas érdeklődést vált ki akkor is, ha az nem a betegeken akar spórolni. „Azonnal túszként használják a betegeket, azt állítva, hogy rajtuk akarunk spórolni” – jelentette ki a miniszter. Szerinte a terv olyan, amit meg tudnak valósítani, és a betegek sem fogják megérezni. Úgy véli, hogy a járulékbevételek idei alakulásának fényében elképzelhető az is, hogy a VšZP-nek nem lesz szüksége állami segélyre, amely a tervek szerint akár 150 millió euró is lehetett volna. „Elképzelhető az is, hogy a VšZP nem segélyt, csak kölcsönt vesz fel az államtól” – mondta a miniszter.

Címkék 

Ajánló