A szlovákok nagy ívben kerülik Londont

Nem vonzó a brit főváros
Képarchívum

ÖSSZEFOGLALÓ

London. Érdekes adatokat hozott nyilvánosságra a brit kormány nem sokkal azután, hogy David Cameron kormányfő kijelentette, szigorítani fogja a bevándorlókra vonatkozó szociális törvényeket, mivel a rendszerrel több tízezren visszaélnek – tájékoztatott a Daily Mail lap. A brit kormány által bemutatott statisztikai adatok szerint a szigetországba Lengyelországból érkezik a legtöbb bevándorló. A ranglistán Magyarország a 10. helyre került, Szlovákia a 18.

A nyilvánosságra hozott statisztika csak a legálisan Britanniában tartózkodó bevándorlók adatait tartalmazza. Ők ugyanis társadalombiztosítási számot kérnek a hivataloktól azért, hogy legálisan dolgozhassanak vagy tanulhassanak. A kiadott biztosítási számok alapján pedig kiszámítható, hogy mely országokból érkeztek a legtöbben, de az is, hogy hol telepedtek le.

A kormány kimutatta, hogy az elmúlt két évben közel 80 ezer lengyel telepedett le az országban – többségük Észak-Írországban él. Második helyre az indiai bevándorlók kerültek több mint 47 ezer letelepedővel, akik főként Londont részesítik előnyben. A harmadik legnépesebb bevándorlói csoport a pakisztáni, ez a nemzetiség főként Manchesterben él.

Az elmúlt két évben 9890 szlovák állampolgár telepedett le Nagy-Britanniában, s mint kiderült, többségük messziről kerüli Londont. Legtöbben ugyanis a Közép-Angliában, Liverpool és Manchester között félúton fekvő Warrington városába költöznek. A legtávolabb egyébként a kínai (Glasgow) és a spanyol (Edinburgh) bevándorlók utaznak. (dem)

Címkék 

Ajánló