Hét éve írták alá a szerződést, a kommunikációs rendszer állítólag ma sem működik

Radičová Gorilla helyett King Kongot talált

„Melyik ezek közül a fejlett kommunikációs rendszer 250 millióért?” Radičová búcsúzóul a védelmi tárcánál tisztogat. (TASR)

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Pozsony. Robert Fico első és Mikuláš Dzurinda második kabinetjének tagjai is érintettek abban az ügyben, amelyet az elmúlt napokban Iveta Radičová leköszönő miniszterelnök a legnagyobb közbeszerzési botránynak nevezett. „Ez nem Gorilla, ez már King Kong” – mondta. A versenyt a Mokys elnevezésű katonai kommunikációs rendszer beszerzésére írták ki hét évvel ezelőtt, a tender mindeddig 250 millió euróba került. A Mokys lényege, hogy lehetővé tegye a katonák gyors és minél egyszerűbb kommunikációját a terepen. A rendszer állítólag nem működik.

Radičová, aki Ľubomír Galko (SaS) menesztése óta a védelmi tárcát is irányítja, februárban tett feljelentést, a rendőrség pedig az elmúlt napokban kezdte meg a bűnvádi eljárást. A kormányfő szerint a tender kiértékelése is furcsa volt 2005-ben, amikor a védelmi minisztérium élén Juraj Liška (SDKÚ) állt. Az utolsó pillanatban módosították a feltételeket, aminek köszönhetően a Bae Systems cég nyert, holott a versenyben második helyre került érdeklődő ajánlata egymilliárd koronával alacsonyabb volt – tájékoztatott a Sme napilap. Ezután a gyanús szerződés-kiegészítések aláírása, a furcsa számlák kifizetése a további miniszterek, Martin Fedor (SDKÚ), František Kašický (Smer), Jaroslav Baška (Smer) idején is folytatódott. „Nyugodt álmaim vannak” – mondta Liška, azzal, hogy a projekt megvalósítását Fedor miniszterkedése alatt kezdték el. „Az alatt a pár hónap alatt, míg a minisztérium élén álltam, semmilyen versenyt sem hirdettünk meg” – mondta Fedor. „Ez az egész badarság” – nyilatkozta Baška, hasonlóképp fogalmazott Kašický is.

A Bae Systems szintén elutasítja a vádakat. Állítják, jó minőségű termékeik vannak, s minden a legnagyobb rendben van. A kommunikációs rendszer fejlesztésében több szlovákiai cég is részt vesz, például a 99% vezetőjének, Ivan Weissnak a cége, a Delta Defence .

Kit terhel a felelősség? „Mindenki érintett” – állítja Radičová, azzal, hogy még mielőtt távozna tisztségéből, bemutatja, hogyan nem működik az egész Mokys. (dem)

Címkék 

Ajánló