Gyakorlat teszi a mestert

A diákok sikeresen vették az akadályokat
Fotó:SZGYSZ

November végén a dunaszerdahelyi Szabó Gyula 21 Szakközépiskola gazdasági informatika szakos végzős diákjai izgatottan készültek az érettségi előtti nagy megmérettetésre: a szakgyakorlaton elsajátított tudás és ismeretek bemutatására.

A tanulók ősszel egy hónapos szakmai gyakorlaton vettek részt a környék vállalataiban, intézményeiben. Ezúton is köszönjük mindazoknak a vállalkozóknak és a községi hivatalok alkalmazottainak, hogy fogadták és felügyelték diákjainkat, valamint tevékenységüket mindvégig hasznos tanácsokkal segítették.

A tanulók számára újszerű helyzet alakult ki: az iskola helyett egy hónapig reggelente munkába kellett indulni. A feladatok is sokrétűek voltak: meg kellett ismerkedniük a választott cég, hivatal tevékenységi körével, szervezeti felépítésével, az alkalmazott könyvelési módszerekkel, bérezéssel, a vállalatnál használt szoftverek és hardvereszközök kezelésével, az adminisztrációs, raktározási, logisztikai folyamatokkal.

Egy hónap múlva a munkahelyet ismét az iskolapadok váltották fel, ahol a diákoknak a multimédiaórákon az elsajátított ismeretek alapján egy félórás bemutatót kellett összeállítaniuk a saját szakgyakorlatukról. Laptopok, az internet, az irodai programcsomag és egyéb felhő-alapú alkalmazások segítségével készültek a prezentációk, melyeket a diákok korszerű technikai eszközök segítségével kivetítőn figyelve, vezetéknélküli bemutatóeszközt használva előre ki is próbálhattak.

A befektetett munkának végül meg is lett a gyümölcse. November végén minden végzős diák félórás prezentáció alatt mutathatta be iskolatársainak és a tanári karnak, hogyan képes önállóan, a lényeget összefoglalva technikai eszközök támogatásával előadni, ismereteit bemutatni, a vitában felmerülő kérdésekre megfelelően reagálni. A prezentációk nagyon szépen sikerültek, mind a tanulók, mind a tanárok nagy megelégedésére. Bízunk abban, hogy a gyakorlat és az elméleti tudás ilyen jellegű összekapcsolásával a diákjaink mind a szóbeli kommunikáció, mind az előadóképesség terén olyan tapasztalatokat szereztek, melyeket eredményesen tudnak hasznosítani az érettségin és később a munkahelyüken is.

Magyarics Mónika

informatikatanár

Címkék 

Ajánló