Kényes nevek a koalícióban

Nő a feszültség a koalíción belül a Smer, az SNS és a Híd között. A három kormánypárt nem tudott megegyezni egy közös jelöltben az RTVS élére, Lucia Žitňanská (Híd) igaz-ságügyi miniszter pedig a hírek szerint egyenesen le-mondását helyezte kilátásba, ha tárcájának smeres állam-titkára kerül a Bírói Tanácsba.

A személyi kérdésekről szóló viták azután élesedtek ki, hogy a Smer és az SNS ragaszkodott ahhoz, hogy Jaros-lav Rezník, a TASR jelenlegi vezetője legyen az RTVS új vezérigazgatója – ezt azonban a Híd elutasítja. A három párt csak abban tudott megegyezni, hogy Václav Mikát, az RTVS jelenlegi igazgatóját nem támogatják, közös jelöltről először nem született egyezség. Bugár Béla, a Híd elnöke kijelentette, Rezník csak az ellenzék szavazataival nyerheti meg a választást, és ha ez így lesz, az elkövetkezőkben a személyi kérdésekben vagy lesz megegyezés mindhárom koalíciós párt közt, vagy nem engedik a parlament elé a kérdést.

Ján Baránek politikai elemző lapunknak azt mondta, Rezník miatt nem fog zátonyra futni a koalíció. Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter esete azonban szerinte érdekesebb. A tárcavezető hétfőn a Híd frakcióülésén azt mondta, amennyiben a Smer jelöltjét – egyébként a minisztérium államtitkárát –, Monika Jankovskát választja meg a parlament jövő héten a Bírói Tanácsba, megfontolja lemondását posztjáról. Žitňanská ugyanis azt szeretné, hogy a tanácsot minél kevesebb politikai befolyás érje.

Baránek szerint elképzelhető, hogy Žitňanskát más célok vezérelhetik, ugyanis azt nem tudja, pontosan milyen kifogása van a miniszternek Jankovská ellen. Az államtitkár neve szerinte egyetlen botránnyal kapcsolatban sem merült fel, viszonylag ismeretlennek számít a politikában. „Úgy érzem, Žitňanská most távozását készítheti elő egy másik pártba, talán a Progresszív Szlovákiába” – vélekedik az elemző, aki szerint meglehet, hogy Žitňanská emiatt egy „kilépőt” rendez magának. Amennyiben ez a forgatókönyv valósul meg, a koalíció ezen az ügyön sem fog szétesni, teszi hozzá. „Amennyiben azonban Žitňanská véleményét Bugár Béla is magáévá teszi, az már egy másik kérdés. Akkor már kenyértörésre kerülhet sor, ha fokozódik a helyzet” – vélekedik. További részletek a 2. oldalon. (fm)

Címkék 

Ajánló