Orbánnak még használhat is a dádá

Orbán áprilisban próbálta megvédeni a magyar álláspontot az Európai Parlamentben ⋌(TASR/AP-felvétel)
TASR/AP-felvétel

Elemzők szerint valószínűtlen, hogy végül ledobják Magyarországra az „uniós atombombát”, melyet az Európai Parlament élesített szerdán azzal, hogy az uniós alapszerződés 7-es cikkelyében foglalt folyamat elindítását kérte.

Ráadásul az egész ügy még segíthet is a magyar kormánynak és a Fidesznek Magyarországon.

Radovan Geist, az Euractiv elemzője biztos abban, hogy jogi következményekkel nem fog járni a szerdai EP-határozat, attól, hogy bármilyen szankció szóba kerülhessen, Magyarország nagyon messze áll. Az egész eljárás célja sem ez, elsősorban párbeszédre, tárgyalásra akarják kényszeríteni a magyar kormányt. Mindenesetre azonban az egész nagyon erős jelzés a magyar demokrácia állapotával, és a magyar kormány lépéseivel kapcsolatban. Ha Orbánék nem veszik komolyan a dolgot, politikai következményekkel számolhatnak, és megeshet, hogy egyre komolyabb politikai izolációba kerülnek az európai térben. Ezzel V4-es partnereiket, Szlovákiát, Csehországot és Lengyelországot is nehéz helyzetbe hozzák, így például a szlovák kormánynak is alaposan meg kell fontolnia, milyen álláspontra helyezkedik a kérdésben.

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője arra hívja fel a figyelmet, hogy az Európai Néppárt is egyre keményebb hangot üt meg a magyar kormánnyal szemben, és a Fidesz bennmaradása egyre nehezebb lehet, ha nem teljesíti az Európai Bizottság elvárásait. Mindazonáltal Orbánék számára kommunikációs szempontból nagyon jól jön a szerdai EP-határozat. A kormány reakciói egyértelműen arra utalnak, hogy megerősítve érzik magukat eddigi kommunikációjukban, melyben Brüsszelt és Soros György milliárdost jelölik meg Magyarország egyértelmű ellenfeleként, akikkel szemben meg kell védeni a magyar érdekeket. További részletek a 2. oldalon.

Címkék 

Ajánló