Lódítanak az üzletláncok

Pozsony. A kormány és több civil szervezet masszív kampányt indított a hazai élelmiszerek népszerű-sítéséért, ráadásul több üzletlánc is a szlovákiai élelmiszerek nagyobb kínálatával reklámozza magát. A felmérések szerint azonban ennek nincs semmi hatása: folytatódik a hazai termelők kiszorítása.

A szlovákiai élelmiszerek kiszorítása az üzletláncok polcairól, a dömpingáron behozott, ám gyengébb minőségű külföldi élelmiszerek térnyerése évek óta tartó folyamat. Az elmúlt időszakban azonban a kormány és több civil szervezet is kampányt indított a hazai termékek népszerűsítéséért, azt remélve, hogy az üzletláncok így jóval több ilyen élelmiszert forgalmaznak majd. Aki csak a reklámok alapján tájékozódik, azt gondolhatná, hogy az igyekezetüket siker koronázta, hiszen az üzletláncok egyre több olyan reklámmal rukkolnak elő, amelyekben a hazai termékek nagyobb részarányával dicsekednek. Mára azonban kiderült, hogy az egész csak olcsó reklámfogás. A hazai élelmiszerek aránya az üzletekben egyáltalán nem nőtt. Épp ellenkezőleg, folytatódik a lejtmenet. A legtöbb szlovák élelmiszer a COOP Jednotában van (56%), a legkevesebb a Lidlben, ahol ez az arány mindössze 14%.

„Az üzletek polcain már tavaly is elenyésző, 38,5 százalékos volt a hazai élelmiszerek aránya, idén azonban 37,2 százalékra csökkent” – nyilatkozta Daniel Poturnay, a Szlovák Élelmiszeripari Kamara (PKS) elnöke, a GfK piackutató ügynökség legújabb felmérésére hivatkozva. A GfK 2011 óta végez ilyen elemzést. „Hat évvel ezelőtt még 50 százalékos volt a hazai élelmiszerek aránya az üzletekben, azóta azonban folyamatos romlást tapasztalunk” – mondta Rastislav Kočan, a GfK kereskedelmi igazgatója.

Daniel Poturnay szerint az állam csak a szavak szintjén támogatja a hazai termékek arányának növelését, az itteni élelmiszeripar és a mezőgazdaság ugyanis a harmadik legalacsonyabb állami támogatásban részesül az Európai Unión belül. „Az anyagiak hiányában képtelenek leszünk növelni a szlovák élelmiszeripar versenyképességét, emiatt pedig tovább csökkenhet a hazai élelmiszerek aránya az üzletekben, ami az említett ágazatok foglalkoztatottságán is meglátszik majd” – mondta Poturnay. Folytatás a 2. oldalon.

Címkék 

Ajánló